.

суботу, 1 жовтня 2016 р.

Нінель Григорівна Костарчук


     Є люди, котрі залишили особливий відбиток в історії розвитку вітчизняних бібліотек завдяки високому фаховому рівню, сумлінному ставленню до праці та людським якостям. Такою яскравою особистістю є Нінель Григорівна КОСТАРЧУК, яка 52 роки присвятила бібліотечній справі.
   Народилася Нінель Григорівна 8 квітня 1933-го в Харкові, де провела кращі роки свого дитинства. З юності вона усвідомила, що життєвий успіх залежатиме лише від власної праці й наполегливості.
    Після закінчення середньої школи в Чернігові у дівчини не було дилеми у виборі професії. Нінель упевнено довірилася поклику серця – стати бібліотекарем. І не помилилася.
   У 1950 році вона вступила до Харківського бібліотечного інституту (нині – Харківська державна академія культури). Глибокі знання, здобуті у виші, Нінель Григорівна вміло використала у професійній діяльності. У 1955-му вона одночасно з дипломом про вищу освіту отримала призначення у міську дитячу бібліотеку м. Чернігова на посаду завідувачки абонемента. З березня 1956 року Нінель Григорівна Костарчук перейшла до вузівської книгозбірні Чернігівського державного педагогічного інституту (нині – Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка) на посаду бібліографа, з серпня стала завідувачкою бібліотеки, а з грудня 1993-го – директором.
    Викликає щирий подив, як одна людина може робити стільки справ: опікуватися бібліотекою, вирішувати безліч організаційних питань, налагоджувати партнерські зв’язки, займатися самовдосконаленням і при цьому бути чудовою матір’ю та дружиною.
   Одним із феноменів Нінелі Григорівни є професійне бачення, вроджений дар психолога, вміння добирати, спрямовувати й надихати людей, об’єднаних однією справою.
    Разом зі своїми колегами Валентиною Федорівною Ткаченко, Марією Денисівною Середньою, Ганною Михайлівною Кімстач, Ніною Григорівною Фокіною, Оленою Павлівною Крамною, Лілією Дмитрівною Грисюк та іншими фахівцями Нінель Григорівна зробила вагомий внесок в організацію і створення довідково-бібліографічного апарату бібліотеки – генерального абеткового каталогу, оновлення систематичного каталогу й систематичної картотеки статей за бібліотечно-бібліографічною класифікацією. Вона організувала оптимальну систему обліку, індексації та збереження документного фонду бібліотеки.
    Бібліотека постійно розвивалася, осучаснювалася. Керівники різних установ і підприємств охоче йшли назустріч, ставали друзями й користувачами книгозбірні на довгі роки. Непросте в усі часи завдання придбання матеріалів для ремонту, оздоблення приміщень багато в чому вирішувалося завдяки особливій харизмі директора бібліотеки: вмінню переконати, відстояти свою точку зору, презентувати на бутки колективу.
    Їй притаманне глибоке розуміння значення книги взагалі та навчальної книги для студента і науковця. Тому Нінель Григорівна приділяла багато уваги комплектуванню бібліотеки – це щорічні надходження 45-50 тисяч видань із педагогіки, психології, методики викладання окремих дисциплін у школі й вузі, природничих і гуманітарних дисциплін, художньої літератури. А також – проблемам організації і збереження у 80-90-ті роки майна та фундаментального книжкового фонду.
    За роки плідної праці Нінелі Григорівни бібліотека з невеликим приміщенням та фондом близько 60 тисяч примірників перетворилася на сучасний просвітницький і культурно-виховний центр зі спеціалізованими абонементами, читальними залами, філіями, довідково-бібліографічним відділом, відділом комплектування, залою каталогів та картотек, з багатими фондами (понад 630 000 тис. примірників) навчальної, наукової, художньої літератури, періодичних видань, фондом рідкісної книги (понад 8 700 одиниць) і сучасним обладнанням.
   Творчу діяльність Нінелі Григорівни неодноразово було відзначено подяками, грамотами й нагородами, серед яких значок «Відмінник народної освіти УРСР» (1991); Почесне звання «Заслужений працівник культури України» (1996); Почесна грамота Міністерства освіти (1999);
Почесна грамота обласної Ради (1996); Почесні грамоти ректорату вузу.
    З того часу багато що змінилося, але незмінно високими залишаються авторитет Нінелі Григорівни, найцінніші її людські та професійні якості: мудрість, доброта, чуйність. І неймовірна відданість бібліотечній роботі. У цієї жінки є чого повчитися. Вона – взірець бездоганного служіння справі свого життя, служіння Україні. І не тільки для молоді, а й для досвідчених працівників. Висока моральність, принциповість, душевність, чесність і коректність у стосунках з оточуючими, вміння пробачати, цінувати людей за їхні ділові риси, простота у спілкуванні – все це складники цілісного характеру Нінелі Григорівни Костарчук.
   Колектив завдячує Нінелі Григорівні вихованням цілого покоління бібліотечних кадрів, які успішно й натхненно працюють уже не один десяток років не тільки в нашій бібліотеці, але й на керівних посадах у книгозбірнях міста та області. Нині Нінель Григорівна перебуває на заслуженому відпочинку. Сердечно зичимо великій трудівниці міцного здоров’я, щастя, добробуту.
    Сьогодні, продовжуючи справу Нінелі Григорівни, директор Наукової бібліотеки, кандидат педагогічних наук Ганна Григорівна Макарова намагається зберегти кращі здобутки, традиції минулого і водночас – запроваджувати у бібліотечні процеси інноваційні технології. Бібліотека нині – більше, ніж галузевий заклад, вона стала вагомим культурним осередком, адже тут проводяться художні виставки, літературні вечори, презентації, конференції, вечори пам’яті, зустрічі з непересічними й відомими особистостями. Виявляючи значний інтерес до мистецтва, культури інших народів, поважаючи талановитих людей, Ганна Григорівна таким чином прагне залучити до світу прекрасного як відвідувачів бібліотеки, так і її співробітників.
   Завдяки вмілій координації роботи директора з науковими структурами університету, Наукова бібліотека посіла гідне місце в діяльності вишу та вже багато років є однією з провідних бібліотек регіону.
Джерело: Головатенко Н. Берегиня / Наталія Головатенко // Деснянська правда. - 2016. - 3 березня. - С. 7.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.