.

четвер, 13 вересня 2018 р.

Олександр Лисич - унікальний вчитель з невеличкого села

За одне заняття з хімії учень може почерпнути стільки, скільки у школі - за 20 уроків! Це стало реальністю завдяки революційній методиці, яку розробив і впроваджує разом з однодумцями Олександр Лисич із Сосниччини. Він безкоштовно співпрацює з учнями і вчителями, доводячи на практиці, що у глибинці є надзвичайно талановиті діти, а сільські школи ще не сказали свого останнього слова!
    Олександр Лисич із Чорнотичів Сосницького району - людина не публічна. Своїми досягненнями і перемогами в освітній галузі не любить хизуватися. Він дуже скромний і каже, що це йому дістаються діти талановиті. Місцеві ж вважають, що з таким учителем неабияк пощастило не лише їхньому селу, а й усій нашій Чернігівщині.
   Тільки уявіть, у звичайній сільській школі хімія - улюблений предмет багатьох учнів. Бо, як кажуть діти, вчитель у них унікальний.
   За плечима в Олександра Лисича 43 роки педагогічного стажу. За цей час встиг чимало! Зокрема, чотири роки тому разом з учителями-волонтерами розгорнув масштабний соціальний проект на території Сосниччини, Корюківщини, Меншини та Коропщини. Було започатковано унікальну міжрайонну школу «Поліська орбіталь», аби навчати дітей хімії по-новому. «СУХО» (Сільський Університет Хімічної Освіти) - для дітей, яким недостатньо шкільної програми, та «МОКРО» (Міжнародне Об’єднання Креативного Розвитку Обдарованості за авторською технологією навчання). Подібних технологій навчання в Україні просто не існує!
    Нинішнього літа міжрайонна школа хіміків «Поліська орбіталь» працювала для допитливих і талановитих учнів у ніжинському студентському таборі «Лісове озеро» у селі Ядути на Борзнянщині і в Радичеві на Коропщині. До новаторського навчання та викладання потихеньку потягнулися учні і вчителі з Корюківщини. Відвідували її 15 юних хіміків, бо саме на таку кількість розрахована основна «база» у Радичеві.
     - Ми дуже раді, що діяльність літньої школи підтримав наш незмінний меценат, капітан футбольної команди з Кудрівки Роман Солодаренко, - розповідає Олександр Лисич. - Він один з тих людей, кого не треба просити про допомогу; він її пропонує сам! Це з його ініціативи сучасним гаджетом нагороджено одинадцятикласника Чорнотицької школи Євгена Устименка, який виборов «срібло» у IV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії та «бронзу» у 52-й Міжнародній Менделєєвській олімпіаді з хімії. Ми раді і відкриті - як для вчителів, так і для учнів! Адже талановиті діти у глибинці є - їх тільки треба вчасно помітити і допомогти їм!
    Одна зі слухачок цієї школи, корюківчанка Катерина Бідна, після декількох занять прийшла до батьків з власним «відкриттям»: «Виявляється. хімія - це ж елементарно!». А ще цікаво і захоплююче! Одинадцятикласник Корюківської школи № 1 Дмитро Карпенко в «Орбіталі» знайшов багатьох «хімічних» друзів з інших районів, з якими, за словами мами Людмили, можуть весь день сидіти над розв’язуванням задач у міській квартирі - аж очі світяться! Загорівся хімією менший брат Дмитра, п’ятикласник Андрій (хоча хімію у школі вивчають пізніше).
   Батьки не ймуть віри: як можна було за короткий термін так зацікавити дітей хімією? Та головне, ця унікальна методика приносить блискучі результати! Слухачі міжрайонної школи здобувають упевнені перемоги не лише на районному, обласному та всеукраїнському рівнях шкільних олімпіад - підкорюють міжнародні олімпіади і стають президентськими стипендіатами! А лідери в освітньому просторі стають ними і в дорослому житті: успішними, цілеспрямованими, інтелектуалами з креативним мисленням.
   Варто сказати, що це не просто хімічні досліди, експерименти та заняття просто неба, а й родинне єднання. Батьки виїздять зі своїми дітьми на природу, на декілька днів забуваючи про городи і господарство: діти - навчаються, батьки готують смачний куліш! Активний відпочинок поєднують з пізнанням нашої країни. Нині поліські новатори вийшли на міжобласний рівень! Побували вже у Закарпатській, Івано-Франківській, Сумській областях. Також Олександр Лисич створив надзвичайну хімічну картинну галерею. Разом з однодумцями реалізовує проект «Наша школа+ Схід і Захід разом», завдяки якому показує: сила українців - у єдності!
   Про те, що талановиті діти є не лише у мегаполісах, а й у невеличких містечках та селах, доводять успіхи вихованців Олександра Лисича. Це - вищезгаданий Євген Устименко, Юлія Пінченко, Оксана і Роман Падалиці, Олександр Макаренко - з Чорнотичів, Костя Гальос, Антон Пеклуха, Аліна Буцан - з Мени, Дмитро Карпенко з Корюківки, Катя Лащенко зі Сновська, Юлія Білич із Понорни-ці, Олександр Дудар з Новгорода-Сіверського, Нікіта Чайка з Прилук та багато інших.
    Новина про те, що наш унікальний вчитель з Чорнотичів потрапив у десятку найкращих учителів України - для Чернігівщини не дивина. Це справді заслужено! Він став учасником Global Teacher Prize Ukraine - щорічної національної премії для вчителів-новаторів, які зробили видатний внесок у професію. З майже 2000 надзвичайних педагогів до фіналу відібрали десять.
ДЖЕРЕЛО. - РЕЖИМ ДОСТУПУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.