.

суботу, 19 січня 2019 р.

Нові надходження

Історія української бібліотечної справи в іменах (кінець ХІХ ст. - 1941 р.) [Текст] : матеріали до біобібліогр. слов. / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукопису ; [авт.-уклад. Л. В. Гарбар ; редкол.: Л. А. Дубровіна (голова) та ін.]. - Київ : НБУВ, 2017. - 614, [1] c. - Бібліогір.: с. 536-561 та в кінці ст. 
   Матеріали до біобібліографічного словника українських діячів бібліотечної справи репрезентують біографічні довідки співробітників просвітянських, університетських, наукових, публічних, сільських та дитячих бібліотек – як знаних бібліотекознавців – розробників теорії, історії, методики та організації бібліотечної справи, так і пересічних, імена котрих удалося встановити за архівними джерелами та за згадками в опублікованих документах. У виданні надані також відомості про українців – діячів бібліотечної, книжкової та видавничої справи інших держав, які зробили свій внесок у розвиток української національної книжкової культури та бібліотечної справи. Словник розрахований на широке коло користувачів – учених з різних галузей знань, освітян, студентів, професійних бібліотекарів, стане в нагоді для історико-краєзнавчих досліджень. Може бути використаний як довідковий посібник до навчальних курсів з історії бібліотечної справи, бібліотекознавства та українознавства. 
   Електронная версія видання «Історія української бібліотечної справи в іменах (кінець ХІХ ст. – 1941 р.) : матеріали до біобібліографічного словника» представлена на сайті НБУВ.

Особові архівні фонди вчених НАН України в Інституті архівознавства Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського [Текст] : путівник / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т архівознавства ; [авт.-упоряд. С. В. Старовойт та ін. ; ред. кол.: Л. М. Яременко (відп. ред.) та ін.]. - Київ : [б. в.], 2017. - 768, [1] c. - Бібліогр. в кінці ст. - ISBN 978-966-02-8358-9 (в обкл.) : 208.53 грн.
   До запропонованого науково-довідкового видання включено відомості про 293 особові архівні фонди академіків, членів-кореспондентів та провідних вчених НАН України, що зберігаються у фондах Інституту архівознавства НБУВ і перебувають у вільному доступі для дослідників. Інформацію про фонди та фондоутворювачів подано у вигляді аналітичних довідок, для підготовки яких з метою представлення сучасного складу документів як комплексу джерел наукового та біографічного характеру було залучено понад 40 000 архівних справ. Комплексно подано інформацію про самого фондоутворювача, склад документів його особового фонду, інші місця зберігання документів та коротко бібліографію праць про вченого. Автори зосередили свою увагу на представленні якомога ширшого кола документів у структурованому вигляді з акцентом на їхню культурну та історичну значимість. Представлено наукові праці різного характеру, документи з діяльності, листування, великий комплекс біографічних та фотодокументів, що в окремих випадках відтворюють життя вченого від найперших років. Інформаційний масив включає документи перших академіків НАН України – Й. Й. Косоногова, М. Ф. Кащенка, М. В. Птухи, О. В. Фоміна; документи низки віце-президентів у різні періоди її діяльності – В. С. Гутирі, Г. М. Савіна, М. П. Семененка, Б. І. Чернишова, А. П. Шпака. Особливий інтерес становлять фонди цілої плеяди засновників наукових шкіл у різних наукових галузях. Безперечно, представлений комплекс архівних джерел у складі особових архівних фондів видатних учених створює підґрунтя для проведення досліджень у галузі просопографії та історії науки в Україні.
Дане наукове видання розраховане на широке коло дослідників у галузі просопографії, історії, архівознавства та джерелознавства.
   Видання доступне для ознайомлення на порталі НБУВ.
_______________________________ 

Українська біографістика [Текст] = Biographistica Ukrainica : зб. наук. пр. Ін-ту біогр. дослідж. / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; за заг. ред. В. І. Попика. - Київ : [б. и.], 1996 -     .
    Вип. 15. - Київ : [], 2017. - 382, [2] с. - Бібліогр. в кінці ст. та підрядк. прим. - (в обкл.) : 060.00, 083.56
 До 100-річчя Української революції
Збірник наукових праць «Українська біографістика = Biographistica Ukrainica» започаткований Інститутом біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського 1996 року.
Збірник зареєстрований Атестаційною колегією МОН України як фахове видання зі спеціальностей «Історичні науки» (наказ МОН України від 29.09.2015 р. № 1021) та «Соціальні комунікації» (наказ МОН України від 21.12.2015 р. № 1328).
Головний редактор – член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Володимир Іванович Попик.
Видання виходить українською, англійською, польською та російською мовами до двох разів на рік. На сьогодні побачило світ 14 випусків збірника, в 2017 р. готується до друку п’ятнадцятий.
Збірник наукових праць присвячений теоретичним та методичним засадам вітчизняної біографістики як спеціальної історичної дисципліни, проблемам, тенденціям і перспективам розвитку вітчизняної та світової біографіки і біобібліографії.
Розглядаються питання історії та теорії української біографіки, термінології біографічних студій, апробовуються сучасні моделі біографічних реконструкцій, досліджуються форми і жанри історико-біографічного дискурсу, друкуються проблемно-тематичні матеріали маловідомих, недостатньо або упереджено висвітлених діячів української історії, науки та культури, наукові розвідки, присвячені біографіям неординарних постатей.
Одним із пріоритетних завдань є вивчення методологічних засад та узагальнення практичного досвіду роботи зі створення електронних біобібліографічних ресурсів, у тому числі забезпечення реалізації проекту Інституту біографічних досліджень НБУВ з формування масштабного електронного науково-інформаційного ресурсу – «Українського національного біографічного архіву».
Проблемно-тематичний діапазон вміщених у виданні досліджень представлений у традиційних розділах: «Теоретичні і методичні проблеми біографічних досліджень», «Біографічні та генеалогічні розвідки», «Історія і культура крізь призму біографіки», «Ресурси біографічної інформації», «З історії біографістики», «Бібліографія, рецензії, інформація».
Серед авторів збірника вчені: Л. Д. Березівська, О. В. Бугаєва, Л. І. Буряк, Ю. В. Вернік, Л. С. Генералюк, І. Б. Гирич, С. Г. Іваницька, Т. І. Ківшар, Н. І. Любовець, С. М. Ляшко, Н. П. Марченко, С. М. Міщук, В. В. Патик, В. Т. Петрикова, В. І. Попик, І. І. Стамбол, В. В. Томазов, Г. М. Юхимець, О. М. Яценко та ін.
Збірник орієнтований на дослідників, яких цікавлять проблеми біографіки та біографістики, викладачів вищих навчальних закладів і студентів, працівників бібліотечних, музейних та архівних установ, краєзнавців.
___________________ 



Бібліотека. Наука. Комунікація. Стратегічні завдання розвитку наукових бібліотек [Текст] : матеріали міжнар. наук. конф. (Київ, 3-5 жовт. 2017 р.) / НАН України [та ін.] ; редкол.: В. Попик [та ін.]. - Київ : [б. в.], 2017. - 639, [1] с. - Бібліогр. в кінці ст.







____________________ 





Полловець В. М. Визначні постаті Чернігівщини [Текст] / В. М. Половець. - Чернігів : Просвіта, 2018. - 267 с. - Бібліогр. в кінці ст. 






 ______________________  






Вісник Національного банку України [Текст] : бібліогр. покажч. змісту, 1994-2016 / авт.- уклад. Дмитро Крохмалюк. - Київ : Університет банківської справи, 2017. - 479 с., [8] арк. : фот. 





_____________________ 





Долі репресованих земляків. Чернігівський район [Текст] / Черніг. район. центр. бібл. система, Черніг. центр. район. б-ка, Черніг. район. осередок Нац. спілки краєзнавців ; упоряд. Н. С. Коса. - Чернігів : Десна Поліграф, 2018. - 711 с. : фот. - Бібліогр. в підрядк. прим., бібліогр. в кінці ст.



________________________ 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.