.

понеділок, 23 листопада 2015 р.

Народному майстру Івану Бібіку - 90 років


    25 листопада 90-річний ювілей відзначатиме заслужений майстер народної творчості України (з 1987 р.) відомий гончар Іван Іванович Бібік. Він народився в далекому1925 р. в с.Олешня Ріпкінського р-ну Чернігівської області. Був учасником Другої світової війни. Нагороджений численними орденами та медалями. Член НСМНМУ з 1991 р. Бере участь у різноманітних регіональних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставках.
   З 1946 року майстер живе в своєму рідному селі, працював гончарем в Олешнянському гончарному цеху Ріпкінського ДОЗу. В творчому доробку майстра: побутовий гончарний посуд, виконаний в традиціях чернігівських гончарів, горщики, миски, гладижки, глеки, тикви, макитри. Форми кераміки І.Бібіка глибоко народні, класичні. Великим досягненням у творчий долі митця є відродження стародавнього мистецтва виготовлення димленої кераміки, яка з давних-давен побутувала на Чернігівщині. Його роботи знаходяться в багатьох музеях України, зокрема, в Музеї народної архітектури та побуту, їз мають Чернігівський історичний музей, Чернігівський художній музей.


Рядки творчого досьє майстра

   Гончарство є однією з найдавніших галузей діяльності людини, за зразками стародавньої кераміки науковці визначають рівень розвитку певної цивілізації. Повною мірою це стосується і території сучасної України, де гончарство розвивалось з дохристиянських часів. Кожний регіон мав свої особливості в гончарному виробництві, це форма, колір, глина тощо.
   Іван Бібік – одна з найбільш значущих постатей в сучасному традиційному гончарстві. Він отримав це мистецтво у спадщину від своїх дідів і прадідів, які теж були гончарями. В його виробах втілюється віковий досвід і традиції гончарства чернігівського Полісся, і в цьому його відмінність від сучасних майстрів, вироби яких бувають вишуканіші та досконаліші, але вже не мають духу минулої епохи.
   Одне з досягнень майстра – відродження на Чернігівщини так званої димленої кераміки. Виготовлена за особливою технологією (відмінна система опалення) за відсутності покриття (глазурування) кераміка набуває своєрідних незвичайних рис і залишається найбільш екологічним гончарним посудом. Колись цей посуд був широко розповсюджений на Чернігівщині, на Волині і в інших регіонах, але з часом був незаслужено забутий. Зараз цю технологію успішно використовують гончарі в багатьох регіонах України, особливо в західних, маючи з цього непогані заробітки.
    З 1991 року Іван Бібік працює під опікою Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членом якої став один з найперших. Спілка допомогла майстру спрямувати своє мистецтво у життєдайне русло традиційної народної творчості. Твори майстра знаходяться в багатьох музеях України, а численні виставки в Україні і за кордоном зробили ім’я майстра відомим, яке безперечно ввійде в аннали українського національного мистецтва. 

25 листопада в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Вже не глина, а натхнення майстра”.  Вона присвячена Івану Івановичу Бібіку – заслуженому майстру народної творчості України, члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України, ветерану Другої світової війни, якому цього дня виповнюється 90 років. - Режим доступу

Джерело: Високий Вал. - Режим доступу

Майстру Івану Бібіку – 90 років! // Світ-інфо. – 2015. – 3 грудня. – С. 3.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.