.

понеділок, 2 листопада 2015 р.

Не стало Романа Лубківського



   Надійшла сумна звістка зі Львова. Там сьогодні, 23 жовтня, у віці 74 років помер український письменник та громадський діяч Роман Лубківський. Поет і перекладач. Був народним депутатом першого демократичного скликання Верховної Ради України. У 1990-х роках працював послом України у Чехії та Словаччині, потім -- у Львівській обласній адміністрації.
  Роман Лубківський -- лауреат Шевченківської премії. 

  «Існує давня легенда (вірогідність якої підтверджується науково) про те, що карпатські майстри виготовляють трембіти лише з ялини, в яку вдарила блискавка. Завдяки новій енергетиці деревина набуває особливого звучання, себто отримує друге життя у звучанні, голосі, мелодії... Образ «громового дерева» -- улюблена метафора Романа Лубківського, -- писав про нього Дмитро Павличко. -- Поетична творчість Романа Лубківського -- не розкрите, навіть приблизно не розгадане й належно не оцінене явище української літератури. За радянських часів критика недобачала його. Він не виділявся римованою публіцистикою на честь тоталітарного режиму, його поезія вібрувала, наче камертон душі протестного покоління шістдесятників…»
   Може тепер, по смерті, все зміниться? Адже тепер «громове дерево» -- готове... Адже це так по-нашому, вже коли нема поета, говорити і не шкодувати слів… про талант, про силу таланту і про непересічність…


Джерело: Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.