.

понеділок, 11 лютого 2019 р.

З історії бібліотеки села Займище

    
     В 1920 році в с. Займище, на той час Городнянського повіту Велико-Щимельської волості, була відкрита хата-читальня з фондом у 40 книг. Діяльність її визначалась відповідним “Статутом...”,розробленим повітовим відділом народної освіти. Першим її завідувачем був Кирило Кузьмич Гець, роботу якого інструктор С. Остроградський оцінив так: “...хата-читальня сможет быть жизненна при удобном помещении, ибо заведующий парень весьма дельный и полезный населению”. Час-від-часу хата-читальня то припиняла, то відновлювала свою діяльність у зв’язку зі значним скороченням бібліотечної мережі повіту. Стабільно вона почала працювати лише у повоєнний час, коли у 1948 році була обладнана хата-читальня в 400 примірників книг, яка згодом була реорганізована у приклубну бібліотеку; з 1951 року – зі штатною посадою бібліотекаря, яку по 1970 рік обіймала Рибальченко Галина Ілларіонівна. В 1952 році фонд бібліотеки налічував 1242 прим. книг, яким користувалися 237 читачів.
З січня 1954 року приклубна бібліотека стає самостійною сільською бібліотекою, якій притаманний високий рівень обслуговування населення села, щорічне збільшення основних показників.За період з 1962 по 1969 рік фонд бібліотеки збільшився з 5378 до 9542 прим., кількість читачів – з 448 до 602, книговидача – з 8495 до 13210. Саме в 60-ті роки ХХ ст. бібліотеці було присвоєно звання "Бібліотека відмінної роботи". З квітня 1970 року завідуючим бібліотекою, згодом – провідним бібліотекарем, працює Олександр Євгенійович Крумкач. .В 1978 році Займищанська сільська бібліотека з фондом у 7 тис. прим. ввійшла до складу Щорської  (нині Сновської) ЦБС. На той час бібліотека обслуговувала 700 читачів, видача яким складала 14 тис. прим.книг. У зв’язку зі зменшенням кількості населення з 1981 року почала знижуватись і кількість читачів. Саме з цього періоду почалася планомірна і грунтовна робота з краєзнавства. Пристрастю до вивчення історії рідного села, його видатних людей, запису їх спогадів, бажанням зберегти все це для нащадків сільський бібліотекар завдячує уродженцю Займища Тихону Дем’яновичу Єрмоленку.
      Від ретельної пошукової роботи, створення детальної краєзнавчої картотеки, формування багатьох тематичних фотоальбомів – до вивчення родоводів сімей земляків, видання біобібліографічних покажчиків серії “Їх Батьківщина – Щорська земля” (1998-2000 рр.) та історичного нарису рідного села (2004) – такий шлях сільської бібліотеки, очолюваної О. Є. Крумкачем. А ще – повсякденне спілкування з односельцями і організація різноманітних неформальних масових заходів – щорічних свят села, сімейних свят “Роде наш красний”, творчих вечорів-зустрічей з земляками "Щедре гроно талантів", співпраця з фольклорним об’єднанням "Спадщина" та ін. На межі тисячоліть бібліотека набула авторитету як центр краєзнавства, база навчання бібліотечних працівників району і області. Її досвід опубліковано у виданні "Моя доля – в моєму селі" (1998 р.) та на сторінках "Бібліотечної планети" (2000. – No 4). О.Є. Крумкач – ініціатор і виконавець багатьох благодійних починань: від створення "Книги пам’яті" односельців, видання поетичних збірок талановитих земляків – до упорядкування території села. Безперечно, досвід Займищанської сільської бібліотеки-філії вартий наслідування, а подвижницька праця О.Є. Крумкача – поваги і вдячності.
Л. Феофілова
ДЖЕРЕЛО: РЕЖИМ ДОСТУПУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.