.

середу, 13 травня 2020 р.

У будинок капітана, що в Чернігові, гості піднімалися «трапом»: (Садиба Григорія Остапенка)


       

   Мешканцям Чернігова добре знайомий незвичного вигляду будинок на вулиці Хлібопекарській. Двоповерховий особняк збудували у 1906 році. Про це свідчить дата на фронтоні. А от про господаря будинку дізнаємося із викарбуваних на іншому фронтоні ініціалів. Ним був почесний громадянин Чернігова Григорій Кузьмич Остапенко. До речі, зі списку домовласників Чернігова 1908 року дізнаємося, що власницею будинку записана дружина полковника, Олександра Яківна. Григорій Кузьмич Остапенко – флотський офіцер, ад’ютант одного з адміралів Тихоокеанської ескадри, герою оборони Порт-Артура, полковник, почесний громадянин Чернігова. Вийшовши у відставку, Григорій Остапенко оселився в Чернігові. Але ночами шум прибою не полишав чоловіка. Мабуть, через цю ностальгію і з’явився на вулиці Хлібопекарській незвичайний особняк. Тож особняк не випадково назвали будинком капітана. Задумка капітана була проста. Його новий будинок повинен був нагадувати морський корабель. Тому в ньому з’явилися гвинтові сходи, що ведуть нагору. Сам же балкон нагадував палубу, і гості, щоб потрапити на борт «корабля», повинні були підніматися «трапом» – мотузяною драбиною, скинутою з балкона. І після закінчення вечора залишали дім по гвинтових сходах. Звісно, історія була б неповною без вигадки. Хіба зручно було б дамам у святкових вбраннях дертися «трапом» або спускатися гвинтовими сходами? А сходи існують донині. Це чиста правда. Колись пані таки піднімалися вузькими сходами, а не трапом. У нашому недалекому минулому цими сходами громадяни крокували до своєї жаданої мрії. В будинку-кораблі вже в радянські часи досить тривалий час розміщувався міський РАГС. Тож наречені у довгих сукнях та на високих підборах мабуть змогли повною мірою оцінити оригінальність першого власника будинку.

Зараз, вже понад 20 років, у цьому будиночку розміщується обласне товариство «Просвіта». (За матеріалами. РЕЖИМ ДОСТУПУ).
Біля старовинного будинку, що розташовується в Чернігові по вулиці Хлібопекарській, стоїть стенд, на якому зазначається, що свого часу особняк належав флотському офіцеру, ад’ютанту одного з адміралів Тихоокеанської ескадри, учаснику російсько-японської війни, герою оборони Порт-Артура, полковнику Григорію Кузьмичу Остапенку. Тож особняк не випадково назвали будинком капітана, датована будівля 1906 роком. Історією, пов’язаною зі спорудою, поділилися в соцмережі Євген Іванов і команда Tvoynavigator. Вийшовши у відставку, Григорій Остапенко оселився в Чернігові. Але ночами шум прибою і гуркіт артилерійських знарядь не полишали чоловіка. Мабуть, через цю ностальгію і з’явився на вулиці Хлібопекарській незвичайний особняк. Задумка капітана була проста. Його новий будинок повинен був нагадувати морський корабелДжерело: https://cheline.com.ua/news/culture/u-budinok-kapitana-shho-v-chernigovi-gosti-pidnimalisya-trapom-210980
© Чeline | cheline.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.