.

вівторок, 1 вересня 2020 р.

ТОП 5 дворянських маєтків Чернігівської області

    Цього разу розглянемо дворянські маєтки Чернігівщини. Наш ТОП 5 є суб’єктивним і не побудований на основі туристичних рейтингів, але це місця, які варто побачити на власні очі.
 За матеріалами.РЕЖИМ ДОСТУПУ

 РАДИМО ПРОЧИТАТИ:




Сокиринці, маєток Ґалаґанів. – РЕЖИМ ДОСТУПУ









Вишеньки, палац Рум’янцева-Задунайського. РЕЖИМ ДОСТУПУ








Садиба Глібова – пам'ятка історії та архітектури в Чернігові, зразок неоготичного стилю. – РЕЖИМ ДОСТУПУ






 Білорічиця (Вейсбахівка)
    Село завдячувало такою дивною назвою своєму власникові – генералові Вейсбаху. У другій половині ХІХ ст. воно переходить у власність родини Рахманових-Волконських, які і починають створювати тут парково-палацовий комплекс.
   
     На сьогодні зберігся лише гостьовий флігель, де нині розміщена Миколаївська церква, але навіть цей об'єкт дає змогу уявити, наскільки незвичним і красивим був цей комплекс. Головний палац був багато декорований полив’яною плиткою та дерев'яним різьбленням. Спроектував житлові споруди архітектор та майстер кераміки Олександр-Едуард Янг.

Линовиця, маєток де Бальменів

     З-поміж перерахованих вище дворянських родин, власники Линовиці мали, мабуть, найбільш карколомну біографію. Походили вони зі старовинного шотландського клану, відомого ще із ХІІ ст.  Власниця Линовиці одружилася із графом де Бальменом 1809 року і таким чином цей дивний рід потрапив на Прилуччину.
     У Линовиці гостювали Котляревський і Гребінка, Шевченко і Муравйов-Апостол та багато інших діячів культури та політики ХІХ ст. Зараз від маєтку де Бальменів, який замальовував Лев Жемчужніков, лишився флігель, конюшня та брама-вежа у готичному стилі. Але навіть ці жалюгідні залишки палацу продовжують зберігати цікаву історію власників та гостей цього місця.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.