.

понеділок, 5 грудня 2022 р.

Втрачені пам’ятки Чернігівщини. Палац у Стольному (Менщина)

     Село Стольне Менського району. Палац князя О. Безбородька, збудований у 1790-х роках, знищений на початку 1920-х років. Мурований палац Олександра Безбородька, якому Стольненський маєток перейшов від батька, генерального судді Андрія Безбородька, запроектував великий зодчий Джакомо Кваренгі в 1780-1790-х роках.
    Відомо, що він виконав два варіанти проекту. Обидва – на основі палладіанської схеми, коли курдонер формується тільки палацовим корпусом з бічними раменами служб, які двома дугами охоплюють парадний двір. За цією ж композиційною схемою Дж.Кваренгі пізніше запроектував знаменитий палац графа Завадовського в Ляличах (не зберігся). Обидва варіанти проекту передбачали зведення прямокутного в плані двоповерхового центрального корпусу з шестиколонним портиком коринфського ордера на фасаді. Прилеглі обабіч дугоподібні бічні крила в одному варіанті були одноповерховими, з колонадами іонічного ордера, а в другому – двоповерховими.

   Палац був збудований у 1790-х роках у дещо спрощених формах: так, зокрема, на фасаді двоповерхового центрального корпусу був влаштований чотириколонний портик доричного ордера з трикутним фронтоном. Бічні флігелі були двоповерховими і з центральним корпусом поєднувалися дугоподібними в плані одноповерховими галереями. Палац, спалений у роки визвольних змагань 1917-1920 рр., був розібраний на початку 1920-х років.

За інформацією фейсбук-сторінки Віктора Вечерського

 







Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.