.

суботу, 28 травня 2022 р.

Дмитро Михайлович Могилянський

 

     Український   поет   і   прозаїк   Дмитро   Тась   (літературній   псевдонім   Дмитра   Михайловича Могилянського) народився в Чернігові в родині українського письменника Михайла Могилянського (1873-1942). Літературна   родина   Могилянських одне   з цікавих культурологічніх   явищ. Творчість представників   цієї   родини   треба   значною   мірою   ще   вивчати   і   повертати  з забуття. Родоначальником літературної родини був Михайло  Михайлович  Могилянський,  петербурзький адвокат, талановитий письменник і журналіст. Сім'я до революції жила в Петербурзі, де і пройшло дитинство Дмитра.  Навчався  він у відомій гімназії Мая – разом з ним вчилися  сини  відомих художників Реріха і Бенуа. У 1917   році родина  Могилянських повернулась до Чернігова, де   Дмитро Тась  закінчував навчання. Сімнадцятирічний він  уже  друкує вірші  на  сторінках чернігівської земської   газети; зрештою саме тут, у Чернігові, формується як поет. 1925 року Дмитро Тась у Києві, а з 1930-го у Харкові. У цих містах він бере активну участь в тогочасному літературному житті. Журналіст за фахом,   він   звертає   на   себе   увагу   критиків   і   любителів   красного   мистецтва   своїми   віршами, новелами,   повістями.   Його   твори   з’являються   в   таких   виданнях, як "Життя   й   революція", "Червоний шлях", "Нова громада", "Всесвіт", "Кіно", "Глобус", "Зоря" та ін. Як поет Дмитро Тась був особистість непересічна. Він захоплювався урбаністичними мотивами, його рядок пружкий, свіжообразний, енергійний.
    Проте більшого досяг письменник у прозі. Він видав дві невеличкі книжки оповідань "Ведмеді танцюють" (1927), "Сад" (1930), частина його  доробку  розсипана по періодиці спадщина невелика, але цінна, бо саме в оповіданні Дмитрові Тасеві вдалось якнайповніш виявити свою творчу манеру и створити своєрідний Тасівський стиль – принаймні, його сміливо можна назвати серед кращих майстрів української новели двадцятих років. Цю творчу манеру називають імпресіоністичною, близькою до творчості Михайла Івченка. Натомість Дмитру Тасю сучасна критика закидала невміння відтворювати "соціальну динаміку". Літературна родина Могилянських, до якої належав Дмитро Тась, відчутно постраждала від сталінських репресій. Першою заарештували у 1937 р. сестру Дмитра – Ладю Могилянську, у 1938 році  його   сестру  журналістку Олену, в   ці   роки   був   репресований   і   їх   батько    Михайло Могилянський. Також 1938 року був репресований і Дмитро Тась. Напевне, того ж року він і загинув.   Дата   смерті   1942   рік,   яка   фігурувала   до   останнього   часу,   викликає   зараз   сумнів. Реабілітували письменника у 1958 році.

ЛІТЕРАТУРА:

ТАСЬ Д. За перелазом стежка. А я піду; Крізь кригопис вікна мого; На могилі Коцюбинського : [вірші] // Поезія – 86. – Київ,1986. Вип. 1. – С. 166-171.

ТАСЬ Д. Сад : оповідання // Україна. – 1988. № 27. – С. 10-11.

***

КРИЖАНІВСЬКИЙ С. Поет урбаністичніх мотивів // Поезія – 86. Київ, 1986. Вип. 1 – С. 164-165.

КУРАС Г. "Хотілося бути в Чернігові": (Чернігівщина в житті та творчості М. Могилянського) // Сіверян. літопис. – 1998. № 6. – С. 96 -104.

ЧАБАН М. Чорний парус Дмитра Тася [28. 01. 1901 –1942?] //Літ. Чернігів. – 1998. – № 12. – С. 95-97.

ШЕВЧУК В. Могилянські: Забута письменницька родина України [з Чернігова] // Україна. – 1988. – № 27. – С. 8-9.

За матеріалами: Знаменні і пам'ятні дати по Чернігівській області на 2001 рік [Текст] / Черніг. держ. обл. універс. б-ка ім. В. Г. Короленка. Чернігів : [б. в.], 2000. 27 с. РЕЖИМ ДОСТУПУ: http://libkor.com.ua/php/editions_files/kalendar_01.pdf

Літературна група «Середа». Сидять у середньому ряду третя зліва Ладя Могилянська, Павло Тичина, невідомий, Дмитро Тась. Чернігів, 1923

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.