.

четвер, 18 лютого 2021 р.

Унікальне видання з історії Чернігівщини: радимо прочитати

  Черниговский историко-археологический  отрывной  календарь  на  1906  год.  -  Чернигов  :  Изд. Черниговского  статистического  комитета,  [1905].  -  729,  [1]  с. - РЕЖИМ ДОСТУПУ

Перевидання здійснено Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В. Г. Короленка.
    Думка про видання календаря належить тодішньому начальникові губернії Олексієві Хвостову. Для цього було створено особливий комітет. Основна мета видання – "батьківщинознавство, в тісному сенсі цього слова". Видавці керувалися принципом "Хто не бажає знати своєї вітчизни, той не гідний називатися її сином". Однак вирішили звузити своє завдання до історії Чернігівського краю й повідомляти в календарі лише про події, що відбувалися на території Чернігівщини або мають безпосередній стосунок до неї.  Календар певною мірою схожий на сучасний. Зазираючи в нього, людина могла дізнатися, коли того чи іншого дня зійде і зайде сонце, скільки триватиме день, зорієнтуватися у фазах Місяця (тільки без знаків зодіаку, як нині). Також тут є відомості про християнські свята, пости, про те, чиї сьогодні іменини за святцями). На початку календаря подано список скорочень, які трапляються в ньому, – так само, як у нинішніх календарях.
     Але є й те, чого в сучасних календарях не знайдеш. Скажімо, тезоіменитства, тобто дні янгола членів царської сім'ї та інших високопоставлених осіб; які церковні служби та хресні ходи передбачені того чи іншого дня; де ярмаркують у Чернігівській губернії і навіть до якої дати приурочені деякі ярмарки. На звороті кожного аркуша – розповідь, яку нині назвали б "Цей день в історії". Це історичні відомості про Чернігівську губернію: історія міст і видатних містечок та сіл; біографії видатних діячів губернії й загальновідомих діячів держави – достопам'ятних уродженців Чернігівської землі; відомості про ювілеї та святкування. Ще – розповіді про найдавніші поселення в губернії, про кургани та найважливіші розкопки; пам'ятники, споруджені в межах губернії. Розказати про все неможливо. Кому цікаво – ліпше побачити на власні очі. Можливість є. Головне – бажання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.