.

вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Бібліотечні інновації (обмін досвідом)

   У селі Бармашове, що на Миколаївщині, у місцевій бібліотеці віднедавна можна  нелише замовити цікаву книжку чи посидіти в Інтернеті, а й поспілкуватися  за горнятком кави чи склянкою соку, відзначити день народження дитини. Такі послуги пропонує перший  в Україні бібліоресторан, який відкрився тут на початку вересня. За місяць його  роботи кількість  відвідувачів бібліотеки  зросла на 63 читачі.
   Бармашівська бібліотека-філія стала переможцем  конкурсу співпраці з місцевими  громадами програми «Бібліоміст» («Глобальні бібліотеки України»). «Це – міжнародна практика, коли  в бібліотеці є свої лаунж-зони, де можна  поспілкуватися, обмінятися  думками, попити чаю чи соку. За  кордоном  таких місць багато, а у нас це – перша ластівка, та ще й у такому віддаленому селі», - говорить менеджер програми «Бібліоміст» Евгенія Амеліна.
   У Бармашівському бібліо-ресторані існує  своє «меню» : до соку вам запропонують одну літературу, до кави – іншу, до кисневого коктейлю – третю. «Хоча це наші рекомендації, якщо люди замовляють  щось інше, ми, звичайно ж не відмовляємо», - ділиться досвідом Тетяна Остафійчук, директор Жовтневої ЦРБ, до якої відноситься Бармашівська філія.
   Що цікаво – і кава, і сік у бібліотеці безплатні. «Частину виграного гранту ми витратили на оформлення відповідним чином приміщення, на тисячу гривень закупили кави, чаю, так що є чим пригощати відвідувачів. Та й місцеві бізнесмени нас без уваги не залишають. Думаю, з часом  людей, готових  залишити бібліотеці гроші «на чай», тільки побільшає, - впевнена пані Тетяна.

За матеріалами статті : Позняк-Хоменко Н. На каву у сільську бібліотеку. На Миколаївщині відкрився перший в Україні бібліотесторан / Наталя Позняк-Хоменко // Україна молода. – 2013. – 10 жовтня. – С. 7.

1 коментар:

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.