.

четвер, 20 серпня 2015 р.

Чернігівські "запорожці" на картинах Рєпіна

   Деякі картини неможливо написати тільки за рахунок власної, хай і дуже багатої уяви. Це як ніхто розуміли художники- класики, зокрема Ілля Рєпін. Нехай прихильники модерну не ображаються, але достовірності та детальності картин художників минулих століть позаздрить і сучасний цифровий фотоапарат. Чи не найкращий приклад - усім відомі "Запорожці..." Рєпіна. 

Козацький дух Качанівки

     І де тільки Ілля Юхимович підгледів ці колоритні фігури, ці різноманітні костюми, зброю, речі, нарешті - нашу рідну українську бандуру? Історія свідчить, що саме на Чернігівщині - в маєтку Тарновського у Качанівці. Тільки тут Ілля Рєпін міг побачити все необхідне для його картини. Бо у Тарновських була найкраща колекція предметів запорозької старовини - розділ каталогу "Козацький період" містив опис більш ніж дев'ятисот предметів. І обличчя знайомі: замальовки деяких типажів Ілля Юхимович робив з місцевих дворян та селян. А один з персонажів - на диво для цієї картини серйозний і заглиблений у себе - написаний з молодого господаря маєтку чернігівського поміщика Василя Тарновського. 

   Більше дванадцяти років працював Ілля Рєпін над картиною "Запорожці пишуть листа турецькому султанові". Перший задум виник у нього ще у 1878 році. Вже будучи відомим, він познайомився із листом запорожців. І щоб відчути той дух та настрій вільного українського козацтва, влітку та восени 1880 року вирушає Ілля Юхимович у своєрідну історичну експедицію в Качанівку.

"Ми й самі із запорожців..."

     На Чернігівщині Ілля Рєпін зробив багато етюдів. І не тільки для "Запорожців..." Так, для одного з них - "Гетьмана" - позував знову ж таки Василь Тарновський. Створив тут художник і декілька портретів та пейзажів. А на самих "Запорожців..." Ілля Рєпін витратив величезну кількість енергії та любові.
    "Я уже несколько лет пишу свою картину и, быть может, еще несколько лет посвящу ей, - говорив Рєпін, - а может случиться, что я закончу ее и через месяц. Одно только страшит меня: возможность смерти до окончания "Запорожцев..."
    Завершив свою роботу Ілля Юхимович у 1891 році. А вже наступного року "Запорожці..." та більше тридцяти етюдів до них експонувалися на виставці в Академії' мистецтв. У галереях Чикаго, Будапешта, Мюнхена, Стокгольма картина користувалася незмінним успіхом. Музеями всього світу розійшлися численні етюди, ескізи, замальовки до "Запорожців..."
    В тому числі і написані на Чернігівщині.
   
Джерело: Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.