.

понеділок, 14 вересня 2015 р.

Розпочато обговорення Стратегії реформування бібліотечної справи. В'ячеслав Кириленко: "Маємо рішуче модернізувати роботу бібліотек" (07.09.2015)


  У Національній парламентській бібліотеці під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В’ячеслава Кириленка відбулась нарада з питання реформування бібліотечної справи за участі керівників провідних бібліотек, експертів, практиків та книговидавців.
   Під час наради було окреслено головні принципи щодо реформування бібліотечної справи, в тому числі, шляхи модернізації бібліотек, підходів та переліку завдань зі створення Національної Електронної Бібліотеки, осучаснення бібліотечних фондів та формування кадрового ресурсу для бібліотек.
   «Ми маємо працювати не лише над оновленням фондів та модернізацією наявних технічних можливостей, а й над осучасненням способів роботи з читачем-користувачем та продукуванням системного бачення реформи, враховуючи процес децентралізації,» — сказав В’ячеслав Кириленко.
   Також, був обговорений проект Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», який розробляється Міністерством культури України спільно з Українською бібліотечною асоціацією і винесений на громадське обговорення.

   «Усі запропоновані рецепти по реформуванню бібліотечної справи маємо збалансувати в одному документі, у Стратегії розвитку бібліотечної справи до 2025 року. Після чого буде ухвалена ціла низка проектів поправок до законів та урядових рішень, які забезпечать реалізацію даної стратегії», — зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури.
   Текст стратегії розвитку бібліотечної справи також обговорюватиметься українськими бібліотекарями, науковцями та експертами на VІ Львівському бібліотечному форумі, який відбудеться 8–12 вересня в рамках 22-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові».
   Також, Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури наголосив, що у справі реформування бібліотечної галузі вже досягнуті позитивні результати. Насамперед, відновлено бюджетне фінансування для закупівлі книжок української мовою, які поповнили фонди бібліотек. Цього року таке фінансування склало 9 млн. гривень. При цьому бібліотеки, враховуючи потреби читачів, самостійно обирали, які саме книжки закуповуватимуться.
   «Магістральний шлях на закупівлю сучасних, нових книжок українських авторів і навіть в електронній формі повинен бути відкритий. Для цього потрібно провести реформу з оновлення бібліотечних фондів. Застарілі книги мають вилучатися, адже у багатьох випадках — це понад 80% бібліотечного фонду», — зазначив В’ячеслав Кириленко.
  Окремо, були визначені конкретні кроки щодо спрощення процедури закупівлі книжок та періодичних видань, осучаснення існуючих стандартів надання бібліотечних послуг, необхідність збереження спеціального статусу для галузевих бібліотек (медичних, освітніх) та спеціалізації для дитячих і юнацьких бібліотек, забезпечення доступу користувачів до мережі Internet, тощо.

Джерело: УБА.- Режим доступу

1 коментар:

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.