.

вівторок, 14 липня 2020 р.

Спиридон Черкасенко

    Уже в часі незалежної України ім’я забутого поета, письменника, педагога, перекладача, журналіста і публіциста Спиридона Черкасенка (18761940) знову стало, як і його твори, доступним усім, хто вважає себе прихильником рідної літератури. За радянських часів твори С. Черкасенка опинилися за трьома замками більшовицької цензури і до самого розпаду СРСР були вилучені для користування небайдужих до творчості письменника людей. Незважаючи на те, що поет є уродженцем східних земель України, його патріотичний світогляд утверджувався на Західній Україні, де він деякий час проживав, рятуючись від більшовицької дійсності. Радянські пропозиції повернутись у радянську Україну і обіцянка усіляких благ не зламали поета-патріота, і він продовжував свою творчість поза радянською реальністю, яка в кінці 19201930-х роках перемолола майже всіх письменників Національного Відродження, в тому числі чимало друзів і приятелів С. Черкасенка. 
   Нелегко поету довелося творити і в умовах румунського чи польського режимів на заході України, бо і тут він зазнав різних утисків. Але це був не сталінський молох. Не можна в невеликій статті охарактеризувати весь творчий доробок С. Черкасенка, тож торкнуся його поезії, пов’язаної з національно-визвольною війною галичан, і, зокрема, героїки українського стрілецтва. У двотомнику (див І-й том) в поета є цикл віршів, що називається «Братам галичанам». Їх сім. У вірші «Стрільці» поет порівняв УССів з орлами. Січовим стрільцям-орлам поет протиставляє ворогів-круків, що змальовані в поезії «Останній бій».
    Поет-символіст С. Черкасенко був активним учасником національно-визвольних змагань, і він суворо засуджує польську агресію на західноукраїнських землях. Поезія С. Черкасенка
це національно-поетичні гасла, спрямовані на захист України, її державності, спрямовані проти ворогів усіх мастей, які замахнулися на волю народу, що повстав, щоб порвати кайдани гніту.
    Молоді роки С. Черкасенка це шляхи пошуку себе самого: навчався в семінарії й був майже атеїстом, розмовляв російською, а став переконаним українським патріотом. Він пережив дві російські революції, наші визвольні змагання, обидві світові війни! Жив у Російській імперії, в УНР, в Австрії та Чехії. Бачив червоний терор і вже в Чехії відчув коричневий подих фашизму. Але вільна Україна була його ідеалом. Поезія С. Черкасенка перегукується із стрілецькою поезією галицьких січових стрільців.
   С. Черкасенко був у товариських стосунках із Грушевським, Єфремовим, Чикаленком, Русовою, Садовським та з багатьма галичанами. Знайомство і дружба з видатними українцями теж вплинула на формування націоналістичного світогляду поета.
   Поразку національно-визвольних змагань поет не сприйняв як катастрофу. Навпаки, він вірив у нашу вільну будучність. С. Черкасенко бачив спалах свободи в часи проголошення Карпатської України, перших героїв Карпатської Січі й вояків Легіону Р. Сушка.
   Боліла в поета душа за безіменні могили, де полягли українські вояки, що боролися за волю України. І в останньому вірші з циклу «Брати галичани» «При дорозі», він писав: 
Самотній хрест із написом коротким
Оздоблений у зіллячко-розмай:
Тут Слави син впокоївся сном солодким
За волю-долю й рідний край. 
  ...Сплять наші письменники вічним сном у Чехії, Німеччині, Франції, Канаді, Аргентині, Польщі та інших країнах світу, куди їх закинула недоля.
   Віримо в те, що їхній прах буде з часом перевезено в Поетичний пантеон до Києва. І серед них буде Спиридон Черкасенко.




Джерело: Федик І. Поет, який вірив у нашу волю : [Спиридон Черкасенко] / Ігор Федик // День. 2016. 3-4 червня. С. 12.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.