.

четвер, 2 лютого 2017 р.

Василь Михайлович Хижняков


Нещодавно на сайті міської ради з'явилася петиція щодо встановлення в Чернігові пам'ятника людині, яка багато зробила для нашого міста і яку варто пам'ятати чернігівцям, — Василю Михайловичу Хижнякову.
    Навіть місце для пам'ятника знайшли — постамент колишнього пам'ятника Фрунзе. Але дехто навіть не чув про цю легендарну людину, яка наприкінці XIX ст. була головою Чернігова і присвятила своє життя земському руху.
   Ми вирішили познайомити наших читачів із цією цікавою людиною. Саме завдяки йому наш «губернський хутор», як образно називав тогочасний Чернігів Леонід Глібов, став більш сучасним і отримав нарешті блага цивілізації — водогін, чисту питну воду, каналізацію, телефонізацію та електрифікацію. Саме він втілював у життя незрозумілі багатьом новації — «вдягав» у бруківку вулиці, вимагав нового підходу  до господарювання, налагоджував відносини з банкірами. Освічений і прогресивний, він іноді витримував справжні баталії, щоб захистити свої ідеї. Кожне обговорення викликало спротив міських депутатів. Він переконував, доводив і ухвалював інколи дуже непопулярні рішення.

    Хтозна, можливо, якби не його рішучість, ще б довгий час чернігівці пили воду з Десни та Стрижня і місили багнюку. Але саме завдяки Василю Хижнякову ще в 1879 році перші чернігівські вулиці почали набувати європейського вигляду: спочатку на Богоявленській (Шевченка), потім на П'ятницькій, торговій Красній площі проклали бруківку.
    12 років пан Василь був головою Чернігова, а до цього працював викладачем спочатку Пінської гімназії, потім Чернігівської класичної чоловічої гімназії. 18 грудня 1886 року переважною більшістю голосів він був обраний головою губернської земської управи. Василь Хижняков був вимушений залишити посаду міського голови, але невдовзі повернувся до складу міської думи й перебував гласним до 1901 року.
    У лютому виповниться сто років від дня смерті Василя Хижнякова. Добрі справи не повинні забуватися, і пам'ятник справжньому мерові міста має бути встановлений.

Джерело: Єлісєєва М. Василь Хижняков — людина, яку варто пам'ятати / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. - 2017. - 18 січня. - С. 15.

 7 лютого на засіданні клубу "Краєзнавець" було презентовано книгу нашої шановної колеги, Людмили Студьонової "Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа" та збірник праць громадського діяча та краєзнавця Василя Хижнякова "Чернігівська старовина", який до друку підготували провідні українські історики Олександр Коваленко, Андрій Курданов та Олександр Рахно. РЕЖИМ ДОСТУПУ 


Хижняков В. М. Чернігівська старовина / В. М. Хижняков ; підготов. до друку і вступ. ст. О. Б. Коваленка, А. Л. Курданова, О. Я. Рахна. – Чернігів: Десна Поліграф, 2016. – 352 с.
  Читати книгу у форматі PDF

   Книга містить праці відомого громадського діяча та краєзнавця Василя Михайловича Хижнякова (1842–1917) з історії Чернігівщини XVIII – початку ХХ ст.  Для науковців, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією Чернігівщини та України.



Хижняков Василь Михайлович (1842-1917) : біобібліогр. покажч. / [упоряд. і вступ. ст. О. Б. Коваленка, О. Я. Рахна, А. Л. Курданова]. - Чернігів : [б. в.], 2016. - 171, [1] с. - (Історики та краєзнавці Чернігівщини ; вип. 22). - Електрон. версія друк. вид. - РЕЖИМ ДОСТУПУ
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.