.

середу, 27 грудня 2017 р.

Вічна пам’ять!

    На 72-му році життя відійшов у вічність відомий український письменник, журналіст і краєзнавець, турботливий чоловік, тато і дідусь, хороша, чуйна і совісна людина – Віталій Миколайович Леус.
   Віталій Миколайович народився 2 липня 1946 року в селі Крутоярівка Прилуцького району, на Чернігівщині. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Пройшов трудовий шлях від кореспондента районної газети — до головного редактора популярного всеукраїнського видання. Працював у міськрайонній газеті «Правда Прилуччини», в провідній обласній газеті «Деснянська правда», був відповідальним секретарем видань «Чернігівський вісник», «Чернігівські відомості», головним редактором всеукраїнської газети для дітей «Ліхтарик».

   Перший свій матеріал надрукував у 14-літньому віці в газеті «Правда Прилуччини». Дописував до міськрайонної, обласних, республіканських і центральних газет. Був дитячим кореспондентом газети «Зірка». За сорок років подвижницької журналістської діяльності видрукував близько 1500 статей, кореспонденцій, нарисів та інших матеріалів. Друкувався в багатьох газетах і журналах України, Канади, Росії, в багатьох провідних альманахах, колективних збірниках. Його твори розміщені на популярних порталах, звучали в передачах Українського радіо.
   Теми його публікацій — прості люди — творці земних благ, учасники Другої світової війни, які боролися з нацистськими загарбниками, історико-краєзнавчі нариси, матеріали з питань пропаганди української літератури і культури, висвітлення діяльності правоохоронців. Автор численних дорожніх нарисів. Тривалий час очолював обласну секцію журналістів, які писали на теми туризму. Сам побував в одинадцяти республіках колишнього СРСР та в десяти державах Європи — Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Румунії, Угорщині, Швеції, Данії, Фінляндії і Німеччині.
   Віталій Миколайович Леус — автор понад 50 книжок художньої прози та публіцистики, романів, повістей, оповідань, історико-краєзнавчих нарисів. Значною популярністю у читачів користуються його проникливі твори «Час народжувати синів», «Зцілю тебе словом», «Візьму твій біль», «Визначено з неба», «Соло для двох», «Чернігів — погляд через століття». Автор вибраних детективних творів у десяти томах.
Про творчість Віталія Леуса схвально відгукнулися письменники Григір Тютюнник, Володимир Дрозд, Сергій Дзюба, Михась Ткач, Василь Чухліб, Станіслав Реп’ях, Валентина Мастєрова, Володимир Сапон та інші відомі поети, прозаїки, журналісти та науковці.
Віталій Миколайович Леус — член Національних спілок письменників, журналістів і краєзнавців, академік Міжнародної літературно-мистецької Академії України.
   Лауреат міжнародних премій імені Михайла Коцюбинського, Миколи Гоголя, Григорія Сковороди, Пантелеймона Куліша, Ярослава Мудрого, Леоніда Глібова. Нагороджений міжнародними патріотичними медалями Олександра Довженка та Івана Мазепи. Лауреат Міжнародного (українсько-німецького) літературного конкурсу імені де Рішельє — отримав найвищу відзнаку «Діамантовий Дюк». Багаторазовий переможець конкурсу «Краща книга року». Переможець міжнародного фестивалю журналістів «Золотий передзвін Придесення». А гетьман українського козацтва нагородив видання «Ліхтарик», очолюване Віталієм Миколайовичем, орденом «Козацька слава». Також Віталій Леус відзначений почесними грамотами облдержадміністрації, обласної та Чернігівської міської ради, Національних спілок письменників і журналістів України, Українського республіканського комітету профспілок працівників культури.
   Віталій Миколайович разом із коханою дружиною Ганною Семенівною виховав сина Миколу, доньку Світлану та онучку Ганну, дуже любив свого правнука Назарчика. Він був дуже життєрадісною, світлою та шляхетною Людиною, справжнім, надійним другом. Таким і залишиться в нашій пам’яті.
27 грудня 2017 року Віталій Леус завершив свій земний шлях.
Земля Вам пухом, дорогий наш Віталію Миколайовичу!
Джерело. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.