.

середу, 22 липня 2020 р.

Улас Олексійович Самчук

Любимо землю наших предків, горимо
бажанням для неї жити, хочемо для неї
працювати! Це не є наша химера. Це є зов
нашої крові, наказ тієї вищої і мудрої сили,
яка всім на землі сказала: будьте!
          (Самчук У.)

        Серед майстрів української прози XX століття творчість У. О. Самчука є однією з найсамобутніших та найоригінальніших, адже йому довелося стільки побачити й витерпіти, що цього вистачило б на кілька життів: імперія Романових, Українська Народна Республіка, Річ Посполита, життя в Німеччині, Чехії, а згодом Канаді, Велика Вітчизняна війна усе це випало на долю Уласа. Силою обставин митець опинився в центрі подій, які повністю змінили обличчя Європи.
     Народився Улас Олексійович у селі Дермань (нині   Рівненська обл.) у простій сільській багатодітній родині. Його батько вже мав двох дітей від першого шлюбу, у другому народилися ще п'ятеро, згодом двоє старших братів хлопчика померли. Мати була неписьменною, брати та сестри отри­мали лише мізерну початкову освіту, Улас був єдиним у родині, хто навча­вся не тільки в школі, а й у вищому навчальному закладі. Батько майбут­нього письменника все життя тяжко працював, обробляючи землю, щоб вивести в люди дітей. Мріяв мати вдосталь власної землі та бути на ній справжнім "трудовим хазяїном". Саме тому, купивши в 1907 р. трохи землі, сім'я переїхала на хутір Лебедщину, а 1913 р. перебралася в с. Тилявка на Крем'янеччині, придбавши землю там. Кривавими батьковими мозолями здобувалася освіта для Уласа — найздібнішої дитини, який на все життя запам'ятав її справжню ціну.


    Навчання У. Самчук розпочав у Тилявецькій церковно-приходській школі, все давалося йому легко, але рівень викладання тут був дуже низь­ким, заняття проводилися російською мовою, історію та літературу вивча­ли теж російські. Після закінчення цієї школи хлопець у 1917 р. продовжив освіту в Дерманській вищепочатковій, де мовою викладання була українсь­ка. У період УНР школу було перетворено з двокласної на чотирикласну; Улас встиг провчитися лише три роки, потім навчальний заклад було заккрито. З 1921 р. У. Самчук навчався в Кременецькій приватній гімназії, звідки й беруть початок його літературна творчість та політична діяльність. Тут Улас отримав грунтовну базову освіту, незважаючи на значний вплив польської влади на викладачів гімназії, та остаточно вирішив стати пись- менником. У навчальному закладі, окрім програмних занять, хлопець активно займався самоосвітою, відкриваючи для себе літературу зарубіжних авторів, а також цікавився філософією та історією, читав твори Т. Манна, М. Бердяева та інших.
   Літературну працю У. Самчук розпочав ще під час навчання у Креме­нецькій гімназії, де був редактором рукописних журналів "Юнацтво" і "Хвиля". Саме в "Юнацтві" за 16 лютого 1922 р. з'явився його вірш "Не любити не можу свою я країну...". Тоді ж письменник-початківець почав використовувати псевдоніми та криптоніми, найвідоміші з яких В. Данильчук і В. Перебендя.
   Хлопець був не тільки головою літературно-мистецького гуртка "Юнацтво", а й займався іншою громадською роботою: організував танцю­вальний гурток у с. Дермань, вступив у 1923 р. до кременецької "Просвіти". Першим опублікованим твором У. Самчука стало оповідання "На старих стежках" у журналі "Наша бесіда" за 1926 р. Ще в 1924 р. юнак спробував перетнути польсько-радянський кордон, оскільки прагнув будь-що стати письменником і вважав, що зробити це можна тільки в Києві, але потрапив до польської в'язниці.
   Закінчити курс навчання в гімназії юнакові не довелося, у 1924 р. він був мобілізований до польського війська, де пробув аж до 1927 р. Наприкінці літа цього ж року, отримавши за перемогу в спортивних змаганнях два дні відпустки, У. Самчук нелегально перейшов польсько-німецький кордон. Відбувши за вироком німецького суду майже місяць арешту за цей вчинок, юнак влаштувався візником до директора гімназії у м. Бойтені та давав йо­го дітям уроки польської мови. Згодом вступив до Бреславського (Вроцлавського) університету, де навчався в 1928—1929 рр., потім перевівся до празь­кого Українського вільного університету на гуманітарний факультет, за­кінчивши його в 1931 р. Саме в Празі і відбулося становлення У. Самчука як письменника, звідси він надсилав свої твори до різних видань — "Само­стійної думки", "Літературно-наукового вісника", "Сурми", "Розбудови на­ції", які почали активно співпрацювати з митцем.
   Прага 1920-х—1930-х рр. жила бурхливим науковим та культурно-мистецьким життям. Окрім
Українського вільного університету, у якому навчався Улас, там діяли Український вищий педагогічний інститут ім. М. Драгоманова, Українська студія пластичного мистецтва й Українське історико-філологічне товариство; відбувались Українські наукові з'їзди, працювала Українська господарська академія. Під час проживання в Празі письменник співпрацював та товаришував з багатьма відомими людьми — Олександром Олесем, М. Бутовичем, С. Черкасенком, С. Смаль-Стоцьким, О. Стефановичем, Д. Антоновичем, О. Лятуринською, Олегом Ольжичем та багатьма іншими. Саме в Празі Самчук написав найвідоміші літературні твори — "Волинь", "Марія", "Кулак", "Гори говорять!", які в 1930—1940 рр. формували національну свідомість цілого покоління західноукраїнської (і не тільки) молоді.
   Трилогію "Волинь" У. Самчук почав писати ще в юнацтві, уже в 1932 р. у львівському журналі "Дзвони" був надрукований перший том. Успіх тво­ру був приголомшливим, про автора почали багато говорити й писати, його порівнювали з К. Гамсуном. Львівське товариство письменників і журна­лістів присудило У. Самчуку першу премію, "Волинь" було перекладено польською мовою та в 1936 р. надруковано у Варшаві. У 1935 р. з'явилася друга, а в 1937 — третя частина роману. У 1930-ті рр. були спроби навіть висунути письменника на здобування Нобелівської премії за цю роботу (як і В. Винниченка з його "Сонячною машиною"), але, на жаль, твори цих пись­менників пригнобленого народу через відсутність гарного перекладу та відповідної реклами не були представлені на цей конкурс.
   Ще один славетний твір письменника довоєнного часу — роман "Ма­рія" — з'явився в 1933 р
та став найпершим правдивим твором про штуч­ний голод небаченого розмаху. Твір написано було настільки сильно, що читачі вважали автора очевидцем подій, а роман — документальним тво­ром, який і сьогодні залишається одним із найсильніших на цю тему в укра­їнській та світовій літературі.
   У 1929 р. на життєвому шляху письменник зустрів Марію Зоц, яка на подальші дванадцять років стала його вірною супутницею та опорою, хоча зареєструвати свої стосунки офіційно вони так і не змогли через складнощі з громадянством та документами.
   Загалом письменник прожив у Празі з 1929 до 1941 рр., написав багато творів; окрім вищезгаданих, вийшли друком роман "Кулак" (1932), "Гори говорять" (1934), збірки новел "Месники" (1932) та "Віднайдений рай" (1936).
   Наприкінці 1930-х рр. У. Самчук став головою Секції мистецтв, пись­менників і журналістів — організації, яка активно долучилася до боротьби за незалежність Карпатської України. Письменник працював тоді як публі­цист, багато друкувався у пресі, зокрема в нью-йоркській "Свободі" та па­ризькому "Українському слові", завдяки чому весь світ дізнавався про бо­ротьбу українців за свою державу. Він ненадовго переїхав до Хуста, відві­дував безліч українських міст та селищ із патріотичними виступами.
   Наприкінці літа 1941 р. У. Самчук приїхав до Рівного та обійняв поса­ду редактора газети "Волинь", хоча прекрасно розумів, що в умовах окупа­ції неможливо випускати незалежне від окупаційної влади видання. Та все ж газета проіснувала два роки; за цей час вийшло 7 млн примірників, із періодичністю один, а потім два рази на тиждень, тираж постійно зростав і в 1942 р. становив 60 тис. примірників. На сторінках часопису друкувалися, окрім репортажів У. Самчука та інших журналістів, твори Є. Маланюка, О. Теліги та багатьох інших українських письменників. Ставлення до цієї роботи У. Самчука і сьогодні неоднозначне, але можна сказати, що митець, працюючи в редакції "Волині", керувався насамперед інтересами незалеж­ної української преси та літератури, намагаючись донести до читачів на її сторінках найкращі зразки творів тогочасних письменників.
   У страшні часи війни, а саме в 1941 р., письменник зустрівся в Україні зі своєю майбутньою дружиною Т. Чорною-Праховою (стосунки з Марією, на жаль, поступово зійшли нанівець), яка
працювала актрисою та         сцено­графом на Київській кіностудії; відтоді і до кінця життя вони були разом, ділили всі радощі та труднощі. Наприкінці 1943 р. подружжя вирішило емі­грувати і виїхало до Німеччини. Протягом трьох років письменник жив та працював у цій країні, активно брав участь у громадському житті, ставши одним із засновників, організаторів, а пізніше — і головою Мистецького Українського Руху (МУР), метою якого було об'єднання українських пись­менників. Організація випускала альманах, збірник творів письменників, проводила зібрання, де учасники обговорювали нові твори та шляхи розви­тку української літератури. До списку МУРу, за спогадами У. Самчука, належали: М. Антонович, І. Багряний, О. Бабій, В. Барка, О. Веретенченко, С. Гординський, В. Домонтович, Ю. Клен, Ю. Лавриненко, Б. Подоляк, П. Феденко, Г. Черінь, В. Шиян, Ю. Шерех, М. Шлимкевич та інші, хоча не всі з них були членами організації; загалом налічувалося близько 70 осіб.
   У 1948 р. родина перебралася до Канади, де письменник продовжив літературну та громадську роботу: співпрацював з часописом "Наш вік", мистецьким об'єднанням "Слово", багато робив для згуртування в Канаді українців (особливо волинян), товариства "Волинь" та
Інституту дослідів Волині. У післявоєнний період виходять друком багато його літературних творів: "Сонце з Заходу" (1948), "На білому коні" (1956), "Чого не гоїть вогонь" (1959), "На твердій землі" (1968), "На коні вороному" (1975), "Пла­нета Ді-Пі" (1979). Письменник публікує безліч статей та нарисів у газетах "Свобода", "Альманах" та "Літопис Волині", збирає кошти для видання книг з історії Волині, до 50-тиріччя капели бандуристів ім. Т. Шевченка укладає її літопис. Багато подорожував Улас Олексійович у 1950—1960 рр. містами Канади та США, де виступав перед українськими громадами.
   Помер У. Самчук 9 липня 1987 р. у Канаді, похований на цвинтарі по­близу Торонто.

ЛІТЕРАТУРА
Основні видання творів У. О. Самчука

Самчук У. Вибрані твори / У. Самчук. — Харків : Ранок, 2009. — 237, [2] с. ; 21 см. — (Українська муза : у 12 т. ; т. 9).

Самчук У. Віднайдений рай / У. Самчук. — Львів : друк, видав, спілки "Діло", 1936. — 166, [1] с.— (Бібліотека "Діла").

Самчук У. Волинь : роман : у 3 ч. / У. Самчук — Київ : Дніпро, 1993. — 2 т.

Самчук У.  Волинь : роман : у 3 ч. / У. Самчук — Острог : Нац. ун-т "Остроз. акад." ; Львів : Спо­дом, 2005. — 628, [1] с. : портр.

Самчук У.  Втеча від себе : роман / У. Самчук. — Вінніпег : накладом т-ва "Волинь", 1982. — 429 с. — (Інститут дослідів Волині; ч. 49).

Самчук У.  Гори говорять! : [роман] / У. Самчук. — Київ : Персонал, 2008. — 245 с. — (Бібліотека української героїки ; вип. 2).

Самчук У.  Гори говорять! : роман : у 2 ч / У. Самчук. — Ужгород : Гражда : Карпати, 1996. — 270 с.

Самчук У.  Гори говорять! : роман / У. Самчук. — Виннипег : Новий шлях, 1944. — 194 с.

Самчук У.  Дермань : роман / У. Самчук. — Рівне : Волин. обереги, 2005. — 119 с., [1] арк. портр.

Самчук У. Документ доби : публіцистика У. Самчука 1941—1943 р. / У. Самчук ; [упоряд. А. Жив'юк]. — Рівне : Рівнен. друк., 2008. — 454 с. : портр.

Самчук У.  Живі струни : бандура і бандуристи / У. Самчук. — Детройт : вид. капелі бандуристів ім. Тараса Шевченка, 1976. — 466 с. : фото.

Самчук У.  Куди тече та річка : [роман] / У. Самчук. — Харків : Ранок, 2009. — 285, [2] с. — (Укра­їнська муза : у 12 т.; т. 8).

Самчук У.  Кулак : роман / У. Самчук. — Рівне : Волин. обереги, 2009. — 328 с.: портр.

Самчук У.  Кулак : роман ; Месники : оповідання ; Віднайдений рай : новели / У. Самчук. —  Дро­гобич : Відродження, 2009. -— 486 с. : портр. — (Серія "Вісниківська біблі­отека").

Самчук У.  Марія : [повісті] / У. Самчук. — Київ : Школа : НКП, 2009. — 314, [2] с. : портр. — (Україна крізь віки).

Самчук У.  Марія : [хроніка одного життя : роман] / У. Самчук. — Київ : Укр. письменник, 1999. — 184, [2] с.

Самчук У.  Марія : повість, роман / У. Самчук. — Вид. 2-ге, без змін. — Київ : Нац. кн. проект, 2012. — 314, [2] с. — (Бібліотека шкільної класики).

Самчук У.  Марія : повість / У. Самчук. — 2-ге вид., стер. — Київ : Знання, 2013. — 174, [2] с. : портр. — (Класна література).

Самчук У.  Марія : хроніка одного життя / У. Самчук. — 3-тє вид. — Буенос-Айрес : Вид-во Мико­ли Денисюка, 1952. — 278 с. — (Літературна бібліотека ; ч. 6).

Самчук У.  Марія ; Куди тече та річка : [романи] / У. Самчук. — Київ : Наук. думка, 2005. — 415 с.
с. : портр. — (Бібліотека школяра).

Самчук У.  Марія ; Куди тече та річка / У. Самчук. — Київ : Наук, думка, 2003. — 416, [1] с.: портр.

Самчук У.  Марія. Хроніка одного життя : роман / У. Самчук. — Київ : Укр. письменник, 2000. — 184, [2] с.

Самчук У.  На білому коні : спомини і враження / У. Самчук. — 2-ге вид. — Вінніпег : Вид. т-ва "Волинь" 1972. — 249 с.

Самчук У. На білому коні ; На коні вороному / У. Самчук. — Київ : Укр. прес-група, 2012. — 71 с. : портр. — (Бібліотека газети "День" "Україна Incognita") (Серія "Бронебійна публіцистика").

Самчук У.  На білому коні. На коні вороному : спомини і враженя / У. Самчук. — Острог : Остроз. акад. ; Луцьк : Твердиня, 2007. — 421 с.: портр.

Самчук У.  На коні вороному : спомини і враження / У. Самчук. — Вінніпег : Волинь, 1975. — 360 с.

Самчук У.  П'ять по дванадцятій : записки на бігу / У. Самчук. — Буенос-Айрес : Вид-во Миколи Денисюка, 1954. — 230 с.

Самчук У.  Роздуми про літературу : зб. літ.-критич. ст. / У. Самчук. — Рівне : Дятлик M. C., 2005.
103 с.: портр.

Самчук У.  Так, як бачило око і відчувала душа : зі споминів і вражень, 1941—1943 pp. / У. Самчук.— Київ : Центрмузінформ, 1998. — 356, [2] с. : портр.

Самчук У.  Темнота : роман / У. Самчук. — Нью-Йорк : Укр. вільна акад. наук у США, 1957. — 493, [2] с.

Самчук У.  Чого не гоїть огонь : [роман] / У. Самчук.  — Київ : Персонал, 2008. — 311 с. : іл. — (Бібліотека української героїки ; вип. 5).

Самчук У.  Чого не гоїть огонь : роман / У. Самчук. — Нью-Йорк : Вісник, 1959. — 287, [1] с.

Самчук У.  Шумлять жорна : [драма] / У. Самчук. . — Рівне : Лапсюк В. А. : Азалія, 2012. — 58 с. : портр. — (Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному ; чис. 15).

Самчук У. Юність Василя Шеремети : роман / У. Самчук. . — Рівне : Волин. обереги, 2005. — 326,с.: портр.

Самчук У.   OST : роман у 3 т / У. Самчук.. — Регенсбург : Вид. Михайла Борецького, 1948. —   Т. 3 .: OST : Трилогія. — Тернопіль : Джура, 2005—2006.


Про У. О. Самчука

Герц M. І. Улас Самчук на Закарпатті : суспільно-політ. та культур.-освіт. діяльність періоду 1933-—1939 pp. / M. І. Герц. — Тернопіль : [б. в.], 1997.—75 с.

Каленюк С. О. Слово в ідіостилі Уласа Самчука / С. О. Каленюк. — Мико­лаїв : Іліон, 2013. — 185 с.

Комінярська І. М. Улас Самчук: alter ego і alter idem / Ірина Комінярська. — Житомир : Рута, 2012. — 231 с.: портр.

Літературний музей Уласа Самчука в Рівному : путівник / [авт. тексту та упоряд. І. Нагорна]. — Рівне : Волин. обереги, 2007. — 14 с.: портр.

Літописець українського простору : до 100-річчя від дня народження Уласа Самчука (1905—1987) : кат. виставки / М-во культури і туризму України, Харків, держ. наук, б-ка ім. В. Г. Короленка. — Харків : ХДНБ, 2005. — 19 с.

 Нагорна І. Є. У дні виняткового часу : просвіти.-духовна та культурна діяльність Уласа Самчука в рівненський період його життя і творчості (1941-—1943 роки) / Інна Нагорна. — Рівне : Азалія, 2008. — 54 с. : фотогр.

 Пангелова М. Б. Епістолярій Уласа Самчука в інтер'єрі доби / М. Б. Панге- лова. — Переяслав-Хмельницький ; Бориспіль : Кузьмичова Р. Ю., 2010. — 52 с. : портр.

Приймас Н. В. Просвітницька діяльність та педагогічні погляди Уласа Сам­чука / Н. В. Приймає. — Кременець : КОГПІ ім. Тараса Шевченка, 2012. — 283 с.: портр.

Руснак І. Є. "Я був повний Україною...": художня історіософія Уласа Сам­чука / Ірина Руснак. — Вінниця : ДКФ, 2005. — 405 с. : портр.

Улас Самчук / ред. Григорій Чопик. — Київ : Всеувито, 2001. — 62 с. : іл.— (УСЕ для школи ; вип. 2).

Улас Самчук : до 90-річчя від дня народження письменника : ювіл. зб. / [упо­ряд. Ярослав Поліщук]. — Рівне : Азалія, 1994. — 105, [2] с.

Фасоля А. М. Великий учитель свого народу : вивчення творчості Уласа Самчука в серед, школі. — Тернопіль : Навч. кн. — Богдан, 2000. — 92, [2] с. : портр. — (БВ : Бібліотека вчителя).

Філь В. Вивчення творчості Уласа Самчука в школі / Валентина Філь. — Тернопіль : газ. "Підруч. і посіб.", 2007. — 63, [1] с. — (На допомогу вчите­лю : УЛ).

Шумщина. Земля Уласа Самчука : літературознав.-метод. зб. / [упоряд. М. Р. Янчишин]. — Тернопіль : Джура, 2007. — 107с., [4] арк. іл.
 Статті:
Бондаренко Ю. Роман-хроніка Уласа Самчука "Марія": Україна між космо­сом та історією / Юрій Бондаренко // Слово і час. — 2011. — № 6. — С.25—33.

Гром'як Р. Розпросторення духовного світу Уласа Самчука / Р. Гром'як // Слово і час. — 2005. — № 7. — С. З—14.

Каменська І. В. Художній світ фантазії дитини й митця в романі У. Самчу­ка "Волинь" ("Куди тече та річка") та кіноповісті О. Довженка "Зачарована Десна” / Каменська І. В. // Актуальні проблеми слов'янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство. — 2011. — Вип. 24, ч. 2. — С. 320—326.

Комінярська І. М. Ментально-сакральна сутність національної ідентичності Василя Шеремети в автобіографічному творі Уласа Самчука "Юність Ва­силя Шеремети" / Комінярська Ірина, Пасічник Олена // Актуальні пробле­ми гуманітарної освіти. — 2013. — Вип. 9. — С. 167—171.

Комінярська І. М. Національна ідентичність героя у творчості Уласа Сам­чука : (за романом "Юність Василя Шеремети") / Комінярська І. М. // Акту­альні проблеми слов'янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознав­ство. — 2012. — Вип. 26,ч. 1, —С. 392—399.

Кралюк П. Погляди Уласа Самчука на релігійні питання / П. Кралюк // Виз­вольний шлях. — 2005. — Річник 58, кн. 7. — С. 62—69.

Мовчан Р. Привид реалізму, або Проза Уласа Самчука на перетині націона­льної традиції та модернізму / Р. Мовчан // Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. — 2005. — № 3. — С. 108—115.

Павлюк І. Улас Самчук і преса Волині, Полісся, Холмщини та Підляшшя 1937—2000 років / І. Павлюк // Слово і час. — 2005. — №7. — С. 61—65.

Пасічник О. В. Топос в'язниці у творах О. Солженіцина та У. Самчука / Па­січник О. В. // Актуальні проблеми слов'янської філології. Серія: Лінгвісти­ка і літературознавство. — 2012. — Вип. 26, ч. 3. — С. 157—164.

Плетенчук Н. Художній феномен сакралізації волинського макротопоса в прозі Уласа Самчука / Наталія Плетенчук // Питання літературознавства. — 2011. —Вип. 83. —С. 163—172.

Поліщук Я. Формули ідентичності Уласа Самчука на тлі доби / Ярослав Поліщук // Слово і час. — 2007. — № 6. — С. 25—32.

Пресич О. Пошук нового героя у "канадському" романі Уласа Самчука "На твердій землі" / Пресич Ольга // Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. — 2011. — № 6. — С. 82—87.

Руснак І. Історіософська концепція російської революції у творчості Уласа Самчука / Ірина Руснак // Визвольний шлях. — 2006. — Річник 59, кн. 11.— С. 28—43.

Руснак І. Поетика інтелектуальної драми Уласа Самчука / Ірина Руснак // Слово і час. — 2010. — № 6. — С. 43—50.

Руснак І. Художня візія тоталітарної дійсності у прозі Уласа Самчука / І. Руснак // Дивослово. — 2005. — № 2. — С. 49—54.

Середницький Я. Куди тече та річка? / Я. Середницький // Самостійна Укра­їна. — 2005. — Річник 57, чис. 4. — С. 21—25.

Ситченко А. Варіант аналізу роману У. Самчука "Марія" / А. Ситченко // Українська література в загальноосвітній школі. — 2005. — № 4.— С. 24—26.

Тригуб Т. Духовний світ Уласа Самчука. Авторське "Я" письменника на сторінках спогадів "На білому коні" та "На коні вороному" / Т. Тригуб // — Українська мова і література в школі. — 2005. — № 2. — С. 40 — 44.

Цибулькова М. Художній світ оповідання "Помстився" Уласа Самчука / Мирослава Цибулькова // Слово і час. — 2010. — № 6. С. 35— 42.

Чумак Т. М. Пробуджуючи національну гідність : урок-лекція за публіцист, ст. У. Самчука "Нарід чи чернь?" / Т. М. Чумак // Українська мова й літера­тура в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. — 2004 — № 1 — С. 31—36.

Біобіліографічний покажчик

Улас Самчук: "Волинь" — моє вірую й ісповідую... : біобібліогр. покажч. до 100-річчя від дня народж. У. Самчука / Рівнен. держ. обл. б-ка ; [уклад. Демчук П. І.]. — Рівне : Волин. обереги, 2005. — 67 с., [8] арк. іл. — (Серія "Славетні земляки").

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.