.

середу, 23 вересня 2020 р.

ТОП 5 оборонних споруд Чернігівщини

     Життя у давній час було складним і небезпечним, і ця небезпека чекала за кожним рогом, особливо за оборонними стінами. Тож не дивина, що усе чи майже усе, що будувалося, могло бути використано із оборонною метою. Саме тому новий ТОП 5 буде присвячений оборонним спорудам Чернігівщини.

Нагадаємо принципи відбору: це не класифікація від кращого до гіршого, це просто список;  у ТОПі представлені об'єкти різних часів; не всі б'єкти, що потрапили до списку, в хорошому стані та широко відомі.

 Спасо-Преображенський монастир у Новгороді-Сіверському. РЕЖИМ ДОСТУПУ

 Монастир-фортеця, що зберігся донині. Один із найдревніших в Україні. Відреставрований. 


     У давнину церкви та особливо монастирі слугували не лише для релігійних цілей, їх активно використовували у обороні населених пунктів. І монастир у Новгороді-Сіверському не виняток. Масивні стіни із бійницями, надбрамна церква-дзвіниця, курдонер перед входом та глибокі оборонні рови демонструють, що перед вами не просто монастир, а монастир-фортеця.

 


Оборонні вали у Рогощах

      Неподалік Чернігова збереглися оборонні вали та рови давньоруського літописного Оргоща (нині село Рогощі). Зараз це майже шестиметрові вали, що колись колом оперізували городище. Саме городище частково досліджене і тому знаємо, що на валах стояли ще й дерев'яні стіни та можемо їх реконструювати.

Суличівка

       У Суличівці збереглася унікальна пам’ятка оборонного будівництва – Вежа-донжон. Зараз вона використовується як дзвіниця місцевої церкви, але дослідження довели її оборонне призначення. Дзвіниця двоярусна, восьмигранна із наметовим дахом. Розміри цегли, з якої збудована вежа, дозволяють припустити, що будівництво відбувалося наприкінці XVII ст. На думку дослідників, така вежа слугувала для оборони двору власників Суличівки.
  
Любеч.   РЕЖИМ ДОСТУПУ 
 
     Воскресенська церква у Седневі
 

 



Сектори обстрілу   

   На перший погляд, форма церкви досить звична і зрозуміла – хрестоподібна. Але архітектурний аналіз конструкції церкви показав, що вікна у ній розташовані таким чином, щоб повністю ліквідувати «сліпі зони» і не дати нападнику жодного шансу наблизитися.

 Автор – Володимир Пилипенко

ЗА МАТЕРІАЛАМИ. – РЕЖИМ ДОСТУПУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.