.

вівторок, 9 березня 2021 р.

Садиба Глібова — пам'ятка історії та архітектури в Чернігові, зразок неоготичного стилю

Григорій Глібов збудував палац через кохання до француженки, яка відмовилася їхати до Чернігова, аргументувавши це тим, що у Глібова немає замку як у справжнього лицаря. Так почалася історія однієї з найцікавіших споруд Чернігівщини. Зараз це місце є одним з найромантичніших в Чернігові. Варто зазначити, що пізніше одружившись на доньці Тарновського Глібов сказав, що палац збудований для неї. 
   Архітектурні особливості: Садиба збудована в межах села Бобровиця, яке нині належить до Чернігова. Колись давно тут знаходилося городище Гуричів в 12 столітті. У комплексі палацу наявні споруди у неоготичному стилі. Відноситься до основної складової частини маєтку Г. Глібова. Свою назву отримав від свого власника. Центральною спорудою садиби була двоповерхова споруда. Замок виконаний у складному асиметричному плані. Під будинком знаходиться підвал. Григорій Миколайович Глібов збудував замок у лицарському стилі, бо був неординарною людиною. Різноманітна форма вікон та готичні вежі. Зображення родового герба Глібова на головному фасаді. Зубчики на балконах і даху. На гербі можна побачити двох крилатих левів та коня посередині. Два леви тримають корону. Садиба має гарний вигляд з усіх сторін та є цілим комплексом споруд. Також були прибудовані льодовня та каретник. До входу в замок веде алея. Знаходиться у задовільному стані. 
   Григорій Миколайович Глібов  був цікавою особистістю. Він із дворян Чернігівської губернії, народився 1856 p., закінчив університет св. Володимира зі ступенем кандидата права, потім навчався у Московській сільськогосподарській академії. Від 1890 р. Глібов Чернігівський повітовий предводитель дворянства, у 1907 р. обраний до III Держдуми від землев-ласників Чернігівської губернії і пробув її членом до 1911 р.
Григорій Глібов з дружиною
       В 1885 р. Григорій одружився з донькою поміщика Якова Васильовича Тарновського. Ольга Яківна народилася 1864 p., освіту отримала у жіночій гімназії В. М. Ващенко-Захарченко.
    У 1911 р. на авіаційній виставці у Санкт-Петербурзі з Григорієм Глібовим трапилася неприємна пригода: він захопив із собою (як пояснювали, ("в припадке душевного расстройства") один із виставлених приладів, у зв'язку з чим був змушений вийти з Державної Думи і навіть виїхати за кордон. Такі от несподівані повороти долі! Однак через рік він повернувся і жив у Києві (в 1913 p. дійсний статський радник Григорій Миколайович Глібов придбав садибу Трубецьких на Липках).
    Маючи великі доходи і обіймаючи високу посаду, Глібов одягався в дивний одяг: шкіряну безрукавку на коротку куртку, величезні жовті ботфорти, глибокі шкіряні рукавички і капелюх з пером. У всьому Глібов хотів бути схожим на лицаря, тому і будинок побудував як лицарський замок з готичною вежею, шпилями і глибокими підвалами. Навколо будинку був гарний парк.
Родина Глібова емігрувала з України 1918 р. Григорій Миколайович помер емігрантом в 1932 р.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.