.

понеділок, 27 квітня 2020 р.

Фото Чернігова за зламі 19 та 20 століть з альбомів Мойсея Шамбона


   
   

Деякі фото є єдиними, які містять вулиці та будинки старого Чернігова 19 століття. -  РЕЖИМ ДОСТУПУ





   
    Мойсей Власйович Шамбон (18711945) – викладач французької мови, педагог, колезький радник, фотограф-аматор. Автор унікальних фотографій з історії Чернігова періоду 1913–1918 рр. - РЕЖИМ ДОСТУПУ
     «Мойсей Власович Шамбон народився в 1871 році у місті Трір, це в дальній частині Франції. На початку ХХ століття Мойсей Шамбон переїздить до Санкт-Петербурга, в столицю Російської Імперії. Де протягом кількох років викладає французьку мову у приватних навчальних закладах. Згодом, як відомо з джерел, саме у вересні 1913 році Мойсей Шамбон з родиною – дружиною і трьома доньками – переїздять до Чернігова. За порадою, вочевидь друзів Мойсея Шамбона, він винаймає будиночок – сучасна П’ятницька вулиця, на той час Новоп’ятницька вулиця №71».
   За часи існування будинку у ньому змінилося кілька поколінь чернігівців. І кожне залишило на ньому свої сліди, хоч наші стародавні майстри зводили житла на совість.
   Ця споруда типова для тогочасного Чернігова. Дерев’яна, одноповерхова, на цегляному фундаменті. Подбали будівниці і про принади помешкання – прикрасили чарівним дерев’яним мереживом. Його кількість та форма звичайно залежали від вподобань та гаманця власника.
    «Головний фасад будинку виходить на вулицю П’ятницьку. По фасаду 5 вікон та красивий ганок. Вікна прикрашені елементами дерев’яного різьблення. Дерев’яні листви, віконниці, сандрики та інші елементи відображають притаманне нашому краю дерев’яне мереживо. Також красивим дерев’яним мереживом прикрашена і веранда, яка у будинку знаходилась збоку дворового фасаду. І різьба декількох типів. Є різьба профільна, є різьба токарна, а є різьба суцільна. І тому, навіть на цьому будинку, можна побачити як прикрашалися будинки у місті Чернігові на той час. Різьба на цьому будинку свідчить, що господар міг собі дозволити прикрасити будинок».
    Різьблена веранда виходила до квітучого саду, де Шамбони збиралися за чаюванням та запрошували до себе в гості друзів – родину Васерів, про них ми вже вам розповідали, та художника Черка.


    Мойсей Власйович викладав французьку мову в реальному училищі, а у вільний час на високому професійному рівні захоплювався фото справою. Він знімав повсякденне життя своєї сім’ї, друзів, панорамні види міста, його вулиці, площі, революційні події.
    Шамбони винаймали весь будинок. На той час він був новим і привабливим. Так, хто ж був власником цієї ошатної оселі на П’ятницькій, хто здав її в оренду французу Шамбону? На жаль, на сьогодні нам це встановити не вдалося.
    За словами сучасних мешканців будинку, тут весь час проживала донька першого господаря – пані Олена Горелая. У неї зберігалися оригінали документів на будівлю, датовані 1913 роком.
     А як склалася подальша доля фотографа-аматора Мойсея Шамбона? Як свідчать архівні джерела, через руйнівні події революції та громадянської війни у 1921 році родина виїздить на батьківщину.«Родина Шамбонів, нащадки якої зараз мешкають у Франції, розподілилися на кілька гілок. Але чернігівський історичний музей Василя Тарновського підтримують з ними зв’язки. Родина Шамбонів приїздила на свою, можна так сказати, малу батьківщину своїх предків до Чернігова. В 2012 році вони оглянули будинок. На жаль, на той час не було відомо про будинок, де спочатку винаймала родина Шамбонів житло. Але ми отримали унікальний родинний альбом Шамбонів. Аналогів поки що цьому альбому немає. Хоча окремо існують родинні фотоальбоми, але які частково дають уявлення про Чернігів, зокрема його мешканців, історію саме міську початку ХХ століття. Мойсей Власйович Шамбон похований в передмісті Парижа. Помер в 1945 році».
За матеріалами Максима Блакитного "У Чернігові зберігся будинок, де жив відомий фотограф Мойсей Шамбон (відео)" - РЕЖИМ ДОСТУПУ  



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.