.

середу, 15 червня 2022 р.

Тріумфальні арки на Чернігівщині

Ці споруди, як правило, зводилися на честь видатних подій і лише іноді – на честь видатних людей. Арки являли собою монументальні брами з одним або трьома арковими отворами, котрі прикрашали скульптурами, рельєфами й пам'ятними написами.
 Чернігів   
У місті Чернігові свого часу були встановлені аж чотири тріумфальні арки: неподалік Красного мосту, на розвилці доріг, що вели на Київ і Любеч, через річку Кордівка й при в’їзді до Чернігова з боку Києва. Тріумфальна арка, зображена на дореволюційному знімку, стояла на вулиці Шосейній (нині пр-т Миру) між Валом і сквером, що прилягає до Катерининської церкви.
   Як бачимо, чернігівська арка не вирізнялась особливою помпезністю, навпаки – вона була дуже проста і скромна – лише з одним арковим отвором. З часом арка під впливом атмосферних явищ почала втрачати своє первісне обличчя. Коштів на ремонт у місцевої влади, очевидно, бракувало. Власне, як і всі інші, вона почала втрачати свою історичну цінність. Коли тріумфальну арку знесли, достеменно не відомо, але на початку ХХ сторіччя арки вже не було. Її зображення збереглося лише на старих чернігівських листівках. Там, де вона колись стояла, пролягла асфальтова магістраль. З одного боку, як і в прадавні часи, розташований Вал, з іншого – сквер із погруддям Фрунзе. (Недавно це погруддя було знесено).

        Під цією аркою свого часу проходили гості Чернігова – досить поважні люди, адже стародавнє місто полюбляли відвідувати навіть російські царі. Був тут і Петро I, і Катерина II, і Павло I, коли ще був тільки спадкоємцем трону. Зупинився він у заміському архієрейському будинку, побував у храмах. От на честь саме цих відвідин у Чернігові й збудували тріумфальні ворота. Того самого року місто відвідав майбутній імператор Олександр I разом із братом – великим князем Костянтином Павловичем. Після цього Олександр I ще двічі відвідував Чернігів. Двічі побував у Чернігові й Микола I – у 1837-му й 1852 році. Імператору сподобався зразковий порядок у Чернігові. Також тут двічі був і останній російський цар Микола II.
   Неподалік Тріумфальної арки у сквері чернігівці встановили пам’ятник Олександру II та Олександру III. Згодом вони були знищені більшовиками.
    "Майже сто років тому в Чернігові на березі річки Десна спорудили тріумфальну арку з нагоди приїзду до міста імператора Миколи ІІ. Це локація поблизу міського пляжу Золотий Берег у районі Кордівки. Арка була виготовлена у вигляді двох фортечних башточок".- Режим доступу
На фото помітно, що над арочним отвором видніються герби повітових центрів Чернігівської губернії. Нині арка не збереглася.

Фотографія, де ми бачимо розлив Десни, зроблена викладачем Чернігівського реального училища М. Шамбоном у 1917 році.

На фото помітно, що над арочним отвором видніються герби повітових центрів Чернігівської губернії. Нині арка не збереглася.Джерело: https://cheline.com.ua/news/society/triumfalna-arka-na-berezi-desni-raritetni-foto-153512
© Чeline | cheline.com.ua/
Майже сто років тому в Чернігові на березі річки Десна спорудили тріумфальну арку з нагоди приїзду до міста імператора Миколи ІІ. Це локація поблизу міського пляжу Золотий Берег у районі Кордівки. Арка була виготовлена у вигляді двох фортечних башточок.Джерело: https://cheline.com.ua/news/society/triumfalna-arka-na-berezi-desni-raritetni-foto-153512
© Чeline | cheline.com.ua/
Новгород-Сіверський
    
    Якби похід князя Ігоря, того самого, що бажав «списа переломити кінець поля Половецького» й «напитися води шоломом із Дону», завершився вдало, хтозна, може, після повернення до свого стольного города, що їм був Новгород-Сіверський, він повелів би там звести тріумфальну арку ще в XII столітті. А так цьому нині невеликому українському райцентрі на Чернігівщині довелося чекати будівництва тріумфальної арки ні багато ні мало 600 років. Щоправда, зводити тріумфальну арку в Новгород-Сіверському вирішили не на честь якихось воєнних звитяг, а щоб відзначити запланований приїзд до міста імператриці Катерини II. З 1786-го по 1787 рік тривало будівництво, фінансування якого взяли на себе місцеві дворяни й купецтво. Проект цієї пам’ятки архітектури розробив не абихто, а відомий зодчий італійського походження Джакомо Кваренгі. Місцева громада мала намір звести дерев’яну Тріумфальну браму на честь її приїзду. Будівництво проводили на кошти жертводавців, і їх виявилося достатньо для побудови кам’яної арки. 1787 року Катерина ІІ відвідала місто. В’їзд відбувся через Тріумфальну арку. Імператриця була задоволена такою увагою. Після цього вона вирішила надати гроші для відновлення місцевого Спасо-Преображенського собору. Арку було пошкоджено в роки Другої світової війни, тож довелося проводити роботи з її реконструкції.
Опис арки у Новгороді-Сіверському 
  "Тріумфальну арку побудовано у стилі так званого провінційного класицизму кінця 18 століття. Автор її – архітектор Джакомо Кваренга. Споруду зведено з цегли. У ній є один в’їзд напівкруглої форми. Браму прикрашають пілони з двоколонними портиками. Арку пофарбовано у білий та жовтий кольори. На ній розміщено герби міст, які були у складі Новгород-Сіверського намісництва. Головний елемент арки – герб самого Новгорода-Сіверського, який подарував польський король Сигізмунд ІІІ. Тоді місто отримало магдебурзьке право. Цікаво, що це єдина на Чернігівщині пам’ятка архітектури у стилі класицизму." - Режим доступу
 
ева громада мала намір звести дерев’яну Тріумфальну браму на честь її приїзду. Будівництво проводили на кошти жертводавців, і їх виявилося достатньо для побудови кам’яної арки. 1787 року Катерина ІІ відвідала місто. В’їзд відбувся через Тріумфальну арку. Імператриця була задоволена такою увагою. Після цього вона вирішила надати гроші для відновлення місцевого Спасо-Преображенського собору. Арку було пошкоджено в роки Другої світової війни, тож довелося проводити роботи з її реконструкції.

Read more at: https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/68132_triumfalnaya-arka-novgorod-severskiy.htm
    РАДИМО ПРОЧИТАТИ ОНЛАЙН УНІКАЛЬНІ КНИГИ ПО ІСТОРІЇ ЧЕРНІГІВЩИНИ З ФОНДІВ НАШОЇ БІБЛІОТЕКИ: 
 Картины церковной жизни Черниговской Епархии из IX вековой ее истории : всеподданнейше посвящ. Черниг. Епархии / [предисл.: Василий, епископ Черниг. и Нежин.]. Киев : Фото-лито-тип. "С. В. Кульженко", 1911. 206, [9] с. : ил., портр, [62] л. ил., портр., карты. РЕЖИМ ДОСТУПУ
 
Чернигов [Текст]. - Чернигов : В типографии Ильинского монастыря, 1863. - 80 с.- РЕЖИМ ДОСТУПУ

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.