.

суботу, 6 серпня 2022 р.

6 серпня – Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї або День Хіросіми

Хіросімський меморіал миру – символ ядерної трагедії, культурне надбання зараховане до Світової спадщини ЮНЕСКО

    День пам’яті про загиблих та травмованих у японському місті Хіросима відзначають 6-го серпня. Саме у цей день у 1945 році на місто була скинута ядерна бомба з дуже безневинною назвою "Малюк". Тоді внаслідок вибуху загинуло понад 70 000 осіб, ще десятки тисяч померли протягом наступних років від отриманих хвороб. Історики вважають, що загальне число жертв вибуху може сягати 200 000 осіб.
   На згадку про жахливу трагедію минулого і на знак відмови від ядерної зброї світове співтовариство вирішило відзначати 6 серпня як День Хіросіми та Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.
   Щорічно в цей день у багатьох країнах світу відбуваються численні акції проти ядерної зброї і за мир у всьому світі. Заходи, що проводяться в річницю атомного бомбардування Хіросіми, нині спрямовані на те, щоб нові покоління могли усвідомити той весь жах, пережитий жертвами атомної катастрофи.
   У цей день згадують про мертвих, щоб ще раз нагадати живим про цінність життя!
  Сьогодні світ гойдається на трухлявій гілці, яка будь-якої миті може зламатися. (і мова зараз аж ніяк не про дерево). Пиха, жадібність або просто дурість деяких людей може стати вирішальним акордом у житті вже не тисяч, а мільйонів людей.

Література:

Дюрас М. Хіросіма, любов моя :сцен. і діалоги / Маргеріт Дюрас ; пер. з фр. Ю. В. Аніпер. – Харків: Фоліо, 2010. – 127 с. – (Карта світу). – Пер. вид. : Hiroshima mon amour / Marguerite Duras. – Paris, 1960.

Іто Такесі. 6 серпня 1945 року. Хіросіма звинувачує : худож.-док. повість / пер. з яп. І. К. Чирка ; художнє оформл. В. Т. Гончаренка. – Київ : Веселка, 1986. – 112 с. : іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.