.

понеділок, 4 травня 2020 р.

Катерининська церква – архітектурна перлина Чернігова


   Козацький кафедральний собор великомучениці Катерини – пам’ятка козацького бароко,  яскравий зразок кам’яної української архітектури Лівобережжя XVII–XVIII століть. Нині Катеринка є однією із візиток Чернігова. Пам’ятка розташована поблизу давнього Дитинця.  
     Храм збудували на кошти братів Семена і Яківа Лизогубів. Побудована в пам’ять про героїзм діда, чернігівського полковника й наказного гетьмана Якова та козаків Чернігівського полку, виявлений ними під час штурму турецької фортеці Азов у 1696-му.
Церква освячена в 1715 р. на честь святої Катерини, яку в Україні шанували з давніх часів.   Церква мурована, але має форму старовинного українського дерев’яного храму. 

     Вона розташовується на високому пагорбі, тому якийсь час використовувалася як фортеця для захисту Чернігівського Валу. Катерининська церква всефасадна (всі її фасади виглядають однаково). Вона має три входи,  які, як і віконні прорізи, оздоблені бароковим декором. Значних перебудов Катерининська церква не зазнала. У 1837 р. до західного фасаду було прибудовано притвор, у 1908 р. — муровану дзвіницю (розібрані при реставрації пам’ятки в 1951 році). Радянський період був нелегким для перлини козацького бароко, але їй пощастило, й вона збереглася до нашого часу. У 1933 році Катерининська церква була закрита. Тут  влаштували архів. А у серпні 1941 року у церкву влучила бомба і архів загорівся. П’ятьма гігантськими смолоскипами палала «катеринка». Вистояла вона лише завдяки міцності та надійності конструкції.. Щоразу відновлювалася зі збереженням автентичного вигляду. Реставраційні роботи проводилися в два етапи: у 1947-55 рр., 1975-80 рр.
   Головною рисою інтер’єру храму є розкриття внутрішнього простору вгору. У плані — це п’ятикамерний безстовпний храм, який вінчають п’ять бань. Верхи вирішено традиційним для України склепінням із заломами (з двома заломами — у центральному об’ємі та одним заломом — над раменами). Стіни побілені. Бані і хрести позолочено.
 Стверджують історики, що розписів у храмі ніколи не  була. На сніжно білих стінах висіли ікони. Тому немає розписів і зараз.
 Катерининська церква в Чернігові є найвизначнішою в Україні пам’яткою стилю українського (козацького) відродження ХVІІ—ХVІІІ ст., що збереглася в автентичному вигляді,
       У храмі проходять богослужіння.

    
Катеринка після пожежі 1941 року (фото із особистого архіву сім'ї Ягодовських)


















РАДИМО ПРОЧИТАТИ:

Бугера І. С.  Родина полковника Лизогуба та чернігівське козацтво у трьохсотрічній історії церкви св. Катерини м. Чернігова / І. С. Бугера // Краєзнавство. 2018. – № 2. С. 25-36.
Катерининська церква в Чернігові / [А. Доценко та ін. ; керівник проекту Ю. Соболь] ; Нац. архітектур.-іст. заповідник "Чернігів стародавній". - Чернігів : Десна Поліграф, 2015. - 183 с. : фот. - Бібліогр.: с. 177-181.

Самохіна Н. Родина Лизогубів та її внесок у розвиток культури / Н. Самохіна // Скарбниця
української культури : зб. наук. пр. – Чернігів, 2006. – Вип. 7. – С. 42–58.

Шафонский А. О городе Чернигове / А. Шафонский // Черниговского наместничества
топографическое описание. – К., 1851. – C. 237–309.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.