.

пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

24 вересня 2022 р. – 75 років від дня народження Івана Герасимовича Просяника (1947) – прозаїка, казкаря і травника, лауреата премії імені М. М. Коцюбинського. Народився і проживає в с. Курінь Бахмацького р-ну

 

   Іван Герасимович Просяник – відомий український письменник, художник, етнограф, краєзнавець, травник.
  Народився Іван Герасимович Просяник у мальовничому селі Курінь 24 вересня 1947 року. У цьому селі він пішов до школи, де здобув середню освіту. В цьому селі і зараз живе й працює уже відомий письменник Іван Просяник.
   Письменник із дитячих літ захоплюється скарбами народної мудрості. Материна пісня і любов була її могутнім джерелом, що вливалася життєдайним струмком у душу хлопця та піднімала його до висот поетичної творчості:
Колихав мою колиску
Вітер рідного Полісся
І зливав на сонні вії
Степового запах зілля
   З атестатом зрілості в руках Іван Просяник вступає до Люботинського залізничного училища під Харковом. Закінчує його. Працює монтажником автоматики-телемеханіки на залізничному транспорті.
   1974 року стає студентом-філологом Ніжинського державного педагогічного інституту імені М. В. Гоголя, викладачі якого та літературна студія при якому дали йому прекрасний вишкіл, прищепили смак до високого слова, навчили розрізняти справжнє від підробки.
  Після закінчення вузу працював у районній та обласній газетах. З оповіданнями виступав у часописах "Дніпро","Ранок","тижневику "Україна".
  У 1986 році вийшла перша книга Івана Герасимовича "Коса на камінь". Журналіст із Чернігівщини Іван Просяник автор нарисів та оповідань, які друкувалися в періодиці й колективних збірниках. У 1990 році у видавництві "Молодь" з’являється другий твір "Чорна паморозь". Книга об’єднує дві повісті "Чорна паморозь" І "Покута". Роман "Свічка на шаленому вітрі" надрукований у часописі "Дзвін". Виходять друком: "Дивосил. Розповіді про чар-зілля : травник"; "Зело таємниче : травник-волховник"; "Златоцвіт : травник-волховник"; "Скарб 
нетлінний : травник-волховник"; "Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію" та ін.
   Просяник пише не тільки повісті, романи, оповідання, а намагається знайти себе в живописі, поезії, збиранні лікарських рослин. Постійно друкується в дитячому журналі "Барвінок", створюючи чудові казки, легенди, рубрики "Барвінкова аптека", "Фантастичний зоопарк", за цикл казок "Київська Русь" одержав першу премію журналу "Барвінок".
    Іван Просяник пише про те, що добре знає, що переживає. І сьогодні в нього є чому повчитися – і громадянській мужності, і високому таланту, і чесності в ставленні свого доробку, і неймовірної працелюбності. Перу нашого земляка налетить оповідання, романи та ціла низка творів для дітей.
   За глибинне розкриття у своїх працях етнокультурних скарбів цілительства українського народу, вдале філософське поєднання земних начал природи з космічними законами буття, також за книжки "Зело таємниче", "Златоцвіт»" і "Скарбниця молодечої сили" писемницька діяльність Івана Просяника була відзначена Міжнародною літературною премією імені Григорія Сковороди "Сад божественних пісень" (2016).
  Про дивовижні властивості рослини написано дуже багато, однак невичерпана криниця народних знань, ще і ще гуртує глибинними джерелами. Іван Герасимович знає багато лікарських рослин, збирає їх книжка "Дивосил"- це спроба донести до людей диво-скарб травознавства і народного цілительства, який успадкував від батька.
  Та не лише древня рецептура придеснянських і присеймівських трав лягає до творів, історії, прадавні легенди, дзвінко мовлене слово і викристалізувалися книга казок "Русь незборима". А ще постала з цих мандрів книга "Скарб неоціненний" легенди, трави, розповіді про їх цілющі властивості, адресована молодим читачам. І врешті на цьому ж грунті, як катехізис доброти, "Магія Дикогта", а вже кличе до друкарської машинки нова ґрунтовна праця "Арсенал чоловічої сили", книга, що припаде до душі не лише чоловіцтву, а й жіноцтву. І паралельно розпочата робота над романом-притчею "Мінотавр".
  У грудні 2001 року Просяних став членом Спілки письменників України. Добру душу має ця людина, гарною є його поетична борозна на українській літературній ниві. Як орач, як добрий хлібороб, він безмірно любить свою рідну землю й засіває її щирим словом.
  Одним з творчим талантів Просяника є живопис. Картини, основані на народних традиціях, заворожують своєю неповторністю, гармонійністю, простотою, зрозумілістю.Деякі картини зберігаються у Чернігівському художньому музеєї
   Колектив бібліотеки щиро вітає Вас з ювілеєм. Натхнення Вам, шановний Іване Герасимовичу! Хочеться побажати Вам багато-багато добра, здійснення найзаповітніших бажань і успішного втілення в життя всіх творчих задумів. Нехай поруч будуть тільки гарні люди. Нехай в серці завжди панує тепла, щаслива весна. Божого Вам благословення і удачі на довгій-довгій дорозі життя!

 РАДИМО ПРОЧИТАТИ:

Просяник І. Г. Дивосил. Розповіді про чар-зілля : травник / І. Г. Просяник. – Львів: Каменяр, 2001. – 223 с.

Просяник І. Г. Зело таємниче : травник-волховник  / І. Г. Просяник. – Київ : Аркона,  2013. – 600 с.

Просяник І. Г. Златоцвіт : травник-волховник. – 2-ге вид., доповн. / І. Г. Просяник.  – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2010. – 428 с.

Просяник І. Г. Змієборець : казки : для мол. та серед. шкіл. віку / Іван Просяник. –  Київ : Веселка, 2007. – 157, [2] с. : іл., портр.

Просяник І. Г. Скарб нетлінний : травник-волховник / Іван Просяник. – Київ : Ін Юре, 2019. – 674  с. : іл.  (Таємниці старих волхвів).

Просяник, Іван Герасимович.  Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію / Іван Просяник. – Львів : Апріорі, 2021.  99, [108] с. : іл.

Просяник І. Г. Чорна паморозь : повість / І. Г. Просяник. – Київ: Молодь, 1990. – 208 с.   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.